MuseerxArtikel-1

Eric Adlercreutz – arkitektens penna möter pappret i Sibeliusmuseum 3.6-31.12

Pressmeddelande: Sommarens nya utställning på Sibeliusmuseum ordnas i samarbete med Pro Artibus

Sibeliusmuseum öppnar sina dörrar för besökarna onsdagen den 3 juni. Sommarens nya utställning är arkitekten Eric Adlercreutz (f. 1935) Arkitektens penna möter pappret – Skisser och teckningar 1950-2018. Utställningen framhäver den roll som tecknandet haft i den mångsidiga arkitektens liv och arbete. Tecknandet har för Adlercreutz inte bara varit en teknisk prestation, utan också en livslång passion. Utställningen, som egentligen var planerad att öppna i maj, är ett samarbete med stiftelsen Pro Artibus.

I utställningen finns verk från tiden mellan 1950–2018. I de tidiga teckningarna ser vi människor och djur som leder vidare till teckningar och skisser från resor när och fjärran. Tävlingsbidrag och perspektivritningar ritade vid arbetsbordet visar på intresset för växelverkan mellan nybyggen och deras omgivning. I utställningen ingår även akrylmålningar gjorda utgående från skisserna och teckningar gjorda med färgpennor som för in tecknandet på nya spår.

Sibeliusmuseum är inte enbart känt för sina konserter och sina utställningar – museibyggnaden är en arkitektonisk sevärdhet i sig och lämpar sig därför utmärkt som plattform för en utställning som kombinerar arkitektur och bildkonst, konstaterar museichef Ulrika Grägg. Museet vill gärna att besökarna ser lite extra på arkitekturen och den bebyggda närmiljön.

–        Vi uppmanar besökarna att själva ta till sig tecknandet som ett hjälpmedel för minnet, till exempel genom att teckna i sin telefon eller på plexiglas som vi erbjuder besökarna. Inspiration kan hämtas i videon som finns på museets webbplats, gjord av arkitekt Leo Lindroos enkom för utställningen.

Utställningen är producerad i samarbete med stiftelsen Pro Artibus och kuraterad av FD Juha-Heikki Tihinen. Hängningen är planerad av Eric Adlercreutz.

–        Vi är glada att speciellt denna sommar kunna erbjuda en utställning av detta slag. Förutom att vi kan ge en inblick i Eric Adlercreutz eget arbete, ger hans reseskisser en möjlighet att drömma oss bort i dessa isolationstider, säger museichef Ulrika Grägg.

Tilläggsinformation: Ulrika Grägg, museichef, Stiftelsen för Åbo Akademi, tfn 040 866 9777.