Miljökonstprojektet Barfotastigen i Korpo - Stiftelsen för Åbo Akademi sr
KulturKulturbärande verksamhet

Miljökonstprojektet Barfotastigen i Korpo

Barfotastigen är en utställning för platsspecifika verk som i år ordnas för tionde året i rad. Det konstnärsdrivna, upplevelsefulla miljökonstprojektet är uppbyggt längs med en två kilometer lång stig som slingrar sig genom en av Österretais skogar i Korpo. Utställningen är öppen från och med juni fram till slutet av september.

Barfotastigen bjuder in publiken att ta del av den unika skärgårdsnaturen och tillika uppleva spännande samtidskonst i dialog med naturens olika element. Varje utställning behandlar människans förhållande till naturen och naturens inverkan på människan på ett eller annat sätt.

Attached to Something. Konstnär: Timo O. Nenonen. Foto: Sandra Nyberg. 

För jubileumsårets utställning ser vi verk av samma konstnärer som under första årets utställning; Renja Leino (Korpo), Sandra Nyberg (Korpo), Pia Rousku (Korpo), Arja Maarit Puhakka (Pargas) och Kimmo Ylönen (Norrskata). Utöver dessa ses även en permanent version av Alex Bombardieris (Italien) verk Feeding Birds från 2019 samt lite omarbetade versioner av både Sini Talonens och Timo O. Nenonens verk från 2020. Äldre verk av Antti Laitinen, AJ Meadows (USA), Marjolein Witte (NL), Hannah Streefkerk (NL/SWE), Greger Ståhlgren (SWE), NEON (UK/FIN) och Ann Sundholm & Sussi Henrikson finns även med.

Det som började som en liten satsning på gräsrotsnivå har under åren har vuxit och bokstavligen format miljön runtomkring sig. Nya stigar har formats och det finns även några permanenta verk som kan upplevas året om och ännu långt in i framtiden.

Bidrar till en levande skärgård året om

Besökarantalet har stadigt vuxit, och under det senaste året verkar det som om arrangörerna KultAd r.f. nått sitt mål med att bidra till att skapa en levande skärgård även utanför säsongen – folk hittar till stigen året om.

Utställningen har fått växa rätt så organiskt, och arrangörerna har alltid satsat på kvalitet framom kvantitet. De har noggrant valt ut en blandning av såväl utländska som inhemska konstnärer, ofta någon med lokal anknytning.

Stiftelsen för Åbo Akademi har år 2021 understött miljökonstprojektet med 2 000 euro.

Bekanta dig närmare med miljökonstprojektet Barfotastigen här.

Se när reseguiden Egenland besökte Barfotastigen.