Porträttet som hittade hem - Stiftelsen för Åbo Akademi sr
KulturKulturbärande verksamhet

Porträttet som hittade hem

”Hoppas att du godtager denna födelsedagsgåva och med jämnmod uthärdar det antal ”sittningar” konstnären begär och därjämte anlägger en välvald ”frisyr” och en stilig aftonklänning i gult.”


Så skriver Lennart Hannelius i ett brev skrivet i fält den 2 maj 1942 till sin fru, Irma Furstenborg-Hannelius (f. 1915). Hannelius önskan var att föreviga sin då 27-åriga hustrus skönhet i ett porträtt och han hade redan vidtalat konstnären Axel Haartman för uppdraget. De två familjerna umgicks privat så det föll sig naturligt att just Haartman skulle måla porträttet av mor.

Irma Furstenborg-Hannelius föddes i Åbo och bodde i staden till 1960, då hon flyttade till Helsingfors och senare till Danmark. Hon dog 1984 i Helsingfors.

Under sin tid i Åbo stod familjen Hannelius nära Axel och Hedvig Haartman, berättar parets dotter Annelie Hannelius.

– Vår familj och mina kusiner var medlemmar i Åbo Konstförening och vi besökte ofta konstmuseet, där Axel var intendent. Vår mormors syster Elsa Margareta Löfgren skötte föreningens bokföring och blev god vän med Axel och Hedvig. Då paret vistades på sin sommarvilla i Kimito bodde hon i villan i Nådendal och skötte om den fina trädgården.

Våren 2020 donerade Annelie Hannelius och hennes syskon porträttet av Irma Furstenborg-Hannelius till Stiftelsen för Åbo Akademi, som sedan 2018 förvaltar Casa Haartman och det haartmanska arvet. För intendent Ulrika Grägg, som ansvarar för stiftelsens konstsamling, var det en trevlig överraskning att få ta emot ett porträtt målat av Axel Haartman.

– Vi är överlag intresserade av Axel Haartmans verk, inte bara donationer utan också av att kartlägga var de finns. Har man ett verk av Haartman hemma får man alltså gärna kontakta oss, konstaterar Grägg.

Axel Haartman var en ofta anlitad porträttmålare. Ulrika Grägg uppskattar att han målat 150  porträtt, merparten under senare delen av sin karriär. Porträttet på Irma Furstenborg-Hannelius kommer att finnas framme i Casa Haartman.