Företagsjulklapp som gör skillnad - Stiftelsen för Åbo Akademi sr
Bidrag och understödJulhälsning

Företagsjulklapp som gör skillnad

Marie Bergman är Project Livs första anställda i Egentliga Finland. 

Stiftelsen för Åbo Akademi har under sedan fler år tillbaka inte skickat julkort eller gett företagsgåvor till våra samarbetspartners, utan brukar istället understöda ett välgörande ändamål. I år går bidraget till Project Liv rf.

Project Liv är en tvåspråkig förening som arbetar för att skapa mer glädje i vardagen för långtidssjuka barn och deras familjer. De har ett tätt samarbete med olika sjukhus i landet. Project Liv grundades år 2014 på initiativ av Nina Brännkärr-Friberg.

Project Livs verksamhet baserar sig långt på frivilligt arbete. Ingen är anställd på heltid utan föreningen har istället fem deltidsanställda. Marie Bergman från Pargas är den första anställda i Egentliga Finland.

Bergman berättar att hon sedan föreningens grundande brukat ge en liten donation till föreningen nu som då, till exempel istället för att skicka julkort. Sedan diagnosticerades hennes barn med en kronisk sjukdom.

– Plötsligt var det vi som var på andra sidan, vi som var mottagare av hjälpen, konstaterar Bergman.

Det var startskottet för att Bergman började involvera sig mer i föreningens verksamhet. Sedan oktober 2018 har hon fungerat som en hjälpande hand och våren 2019 utbildade hon sig till Project Liv-volontär, en utbildning som gjordes i samarbete med Folkhälsan. Sedan oktober 2020 är Marie deltidsanställd, något som möjliggjordes tack vare en donation av C.G. Sundells stiftelse.

– Vi har kunnat utöka Project Livs verksamhet i Åboland och möjliggjort stöd till familjer med långtidssjuka barn oberoende av diagnos även på svenska, vilket är ett välkommet tillägg i regionen, berättar Bergman.

Drömdagar och gladare sjukhusvistelser

Project Liv arbetar för att barn ska få vara barn, även i svåra stunder, och för att familjer ska få stöd på sitt eget modersmål. Det genomförs på många olika sätt. Föreningen ordnar, på nominering av vårdpersonalen, bland annat så kallade drömdagar åt långtidssjuka barn och deras familjer. Familjen kan önska sig vad som helst, allt från att träffa sin idol, få rida eller testa på ett spännande yrke. Drömmar kan slå in!

Ett annat viktigt fokusområde för Project Liv är att göra sjukhusvistelsen roligare med hjälp av väggdekorationer, färgglada inredningar och pysselpaket. För de som tvingas fira sin födelsedag på sjukhuset finns det partypacks med ballonger, muggar, pynt och annat trevligt som förgyller dagen.

Ett annat omtyckt paket är till nyblivna föräldrar som kommer in akut med sitt barn och saknar sina egna tillhörigheter. Det paketet innehåller bland annat hygienartiklar och en t-skjorta.

Vad möjliggörs med hjälp av donationer och bidrag?

Project Livs verksamhet grundar sig på bidrag, donationer och frivilligt arbete. Den första drömdagen möjliggjordes genom att grundaren Brännkärr-Friberg lånade ut sin egen bil och lyckades arrangera en lånad stuga i Lappland till en familj med långtidssjuka barn.

Donationer och bidrag möjliggör drömdagar, partypacks och guldkanter i vardagen. Man kan även sticka, virka eller sy för att bidra, exempelvis yllesockor eller mjukisdjur.

Läs mer om Project Livs arbete på https://www.projectliv.fi/.