Vi på stiftelsen: Maria Jansén - Stiftelsen för Åbo Akademi sr
Vi på stiftelsen

Vi på stiftelsen: Maria Jansén

Maria Jansén har arbetat för Stiftelsen för Åbo Akademi sedan 2017 och i konstnärshemmet Casa Haartman i Nådendal i snart tio år. Casa Haartman donerades till stiftelsen 2017 av föreningen för Hedvigs minne.

Casa Haartman är ett litet museum med endast en heltidsanställd, vilket innebär att Marias arbete som museiamanuens är mycket mångsidigt. Hon arbetar mycket med samlingarna och utför allt från samlingsvård och inventering till arkivforskning. I arbetet ingår också kundservice, sociala medier och städning. Under de senaste åren har det även blivit en hel del packnings- och flyttjobb, då det utförts renoveringar i stiftelsens bägge hemmuseer.

 Har du gröna fingrar?
Tja, fingrarna skulle gärna få vara grönare med tanke på att det i Casa Haartman finns en stor mängd krukväxter. Jag försöker hela tiden lära mig mera, så jag jobbar på den saken. Det är faktiskt ganska länge sedan någon av mina egna krukväxter dog, men i och för sig börjar de säkert vara ganska härdade vid det här laget. I Casa Haartman är det varje vinter lika spännande att följa med hur agaverna klarar övervintringen… Men i år är de största agaverna utackorderade till museet Ett hem, så jag har skjutit över en del av ansvaret på Anni Mannevaara som arbetar i Ett hem.

 Vilken är din favoritårstid?
Sommaren, tätt följd av våren. Det är så härligt att inte behöva frysa och att kunna gå ut utan att det är ett projekt att klä på sig ytterkläderna. Speciellt tidiga vintermorgnar när man ska gå till busshållplatsen i 15 graders kyla brukar jag känna en intensiv längtan till sommaren.

 Vad är det bästa med Åbo?
Åbo är en lagom stor stad med väl fungerande kollektivtrafik, vilket är viktigt för mig i och med att jag pendlar till Nådendal. Det är också roligt att ha kunnat följa med hur kollektivtrafiken blivit bättre och bättre under åren jag bott i Åbo.