Vi på stiftelsen: Joakim Alander - Stiftelsen för Åbo Akademi sr
Vi på stiftelsen

Vi på stiftelsen: Joakim Alander

Joakim Alander arbetar som bibliotekarie vid Donnerska institutet för religionshistorisk och kulturhistorisk forskning. På fritiden är chansen stor att du hittar Joakim med ett fiskespö, ett par ridtyglar eller en skruvmejsel i handen.

Joakim började arbeta vid Donnerska institutet den första december 2009.  Institutet har sin biblioteksverksamhet i Humanisticum på Biskopsgatan 13. Till arbetsuppgifterna som bibliotekarie hör bl.a. inköp av litteratur, katalogisering, informationssökning för studenter och forskare, kundbesök, utlåning och ekonomiuppföljning.

Under sina elva år vid Donnerska institutet har Joakim märkt att kontakten mellan stiftelsens olika enheterna ökat. Joakim berättar att förr träffades de olika enheterna inte så ofta, och kände inte heller till varandras arbetsuppgifter så väl som idag, vilket är en positiv förändring.

När Joakim inte är i Humanisticum hittar du honom antingen uppe på hästryggen eller i vassen då han är ute och fiskar. Intresset för ridning har Joakim fått av sin dotter, fiskat har han gjort hela livet i alla väder. Däremellan bruka han sköta om sitt hus och skruva på bilar. Hemmet är ett sextiotalshus med platt tak som han bor i tillsammans med sin sambo, tre tonårsbarn och en katt.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med jobbet är den goda stämningen, de meningsfulla arbetsuppgifterna och människorna jag möter och jobbar med.  Jag får jobba med studenter, kultur, historia och forskning. Jag tycker också att jag ständigt lär mig något nytt av mina arbetsuppgifter. Den direkta kontakten med besökare som kommer till Donnerska institutet har minskat något, då allt mer material publiceras digitalt och finns tillgängligt på nätet. Stiftelsen har ett gott rykte som kulturbärare, vi har ett fint bibliotek att vara stolta över som kompletterar Åbo Akademis bibliotek inom vårt ämnesområde.

Hur kommer det sig att du trivts så bra i Åbo?
Åbo är en lagom stor stad med korta avstånd till jobb, hobbyer och skärgård. Jag växte upp och gick i skola i Åbo, så jag har sett stadens förändras en hel del genom åren. Hoppas att centrum repar sig och blir livligare igen om något år.