Vi på stiftelsen: Elina Latvakangas - Stiftelsen för Åbo Akademi sr
Vi på stiftelsen

Vi på stiftelsen: Elina Latvakangas

Elina Latvakangas har arbetat som controller vid stiftelsen sedan sommaren 2010. Stiftelsen äger många fastigheter runt om i Åbo, och Elina ansvarar över fastigheternas ekonomiärenden, så som fakturor, skattedeklarationer, budget och bokslutsuppgifter samt bokföringen och administrationen för stiftelsens dotterbolag FAB Slottsfastigheten och Ståfast Oy Ab. Dessutom tar Elina hand om ekonomin för Åbo Akademis Alumner r.f.

Elina är född och uppvuxen i Åbo. Hon bor i en mysig trähuslägenhet i stadsdelen Martti tillsammans med sin man och deras tre flickor, som alla är under skolåldern. Både Elina och hennes man arbetar just nu tre dagar i veckan för att få ordnat dagvården för barnen på ett sätt som passar dem. För Elina känns det bra att kunna prioritera både tid med barnen och arbete, och på det viset stöta på olika utmaningar i vardagen.

Hur har arbetet förändrats under dina år vid Stiftelsen för Åbo Akademi?
De största förändringarna är mindre användning av papper och mycket större flexibilitet i arbetsvardagen. När jag började på stiftelsen 2010 bollades pappersfakturorna mellan granskaren, konteraren och godkännaren som alla skrev in sina bomärken. Nu sker allt elektroniskt. Tidigare var arbetstiden kl. 8.00-16.00, medan vi numera har möjlighet att vara mer flexibla och kan jobba på distans. Jag uppskattar verkligen flexibiliteten som möjliggör att jag på ett smidigt sätt får arbetslivet och familjelivet att gå ihop.

Vad gör du på fritiden?
Mina fritidssysslor har förändrats från bodypump och spinning till familjejumppa, musiklekskola, hoppa på trampolinen och utflykter till olika lekparker. Större delen av min fritid tillbringas med familjen. Jag har nyligen upptäckt jumpporna som ordnas i stadens lekparker – vilken superbra idé! Vanligtvis är det jag som får skuffa på olika sorters kärror med barn i, oftast vagn eller cykelkärra, men ibland tar vi till och med skottkärran till parken. Här på bilden var det min tur att få åka!

Om du inte hade blivit controller, vad hade du jobbat med då?
Tja, mitt drömjobb var länge glassförsäljare. 😊 Om jag nu skulle byta bransch, skulle jag kanske vilja arbeta på dagis eller grunda ett eget litet daghem. Det känns som att jag börjar ha erfarenhet och insikt i den biten.

Vad är det bästa med Åbo?
Åbo är hemtrevligt och här bor de flesta av mina nära och kära. Åbo är en mångsidig och vacker stad med historia, kultur, skärgård, universitet, åstranden och så vår vackra stadsdel Martti där vi bor. Jag uppskattar att man kan röra sig överallt med cykel. Under min studietid jobbade jag en sommar i Stockholm, en sommar i skogarna i Michigan, USA, och en sommarmånad bodde jag i S:t Petersburg, Ryssland. Nu känns det som att det är i Åbo jag vill vara!