Vi på stiftelsen: Daniel Raukunen - Stiftelsen för Åbo Akademi
Vi på stiftelsen

Vi på stiftelsen: Daniel Raukunen

Portföljförvaltningen är en av hörnstenarna i Stiftelsens för Åbo Akademi verksamhet för att kunna uppfylla stiftelsens syfte: att ekonomiskt delta i upprätthållandet av Åbo Akademi och stöda finlandssvenskt kulturarbete. Portföljförvaltare Daniel Raukunen berättar mer om vad hans arbete går ut på.

Daniel Raukunen började vid stiftelsen sommaren 2009, då som en nyligen utexaminerad 24-årig ekonomie magister från Turku School of Economics. Daniel lärde sig svenska under studietiden, men i början var det ändå utmanande att arbeta på en arbetsplats med svenska som främsta arbetsspråk.

– Bland mina första uppgifter vid stiftelsen för drygt 10 år sen var att förnya och vidareutveckla ett nytt rapporterings- och avkastningsberäkningsystem för placeringsportföljen, som vi fortfarande använder, berättar Daniel.

Fortfarande försöker vi på stiftelsen hela tiden utveckla och effektivera våra interna processer.

Mycket har hänt på över tio år och Daniel spelar numera en väsentlig roll i stiftelsens portföljförvaltning. Hans viktigaste arbetsuppgift är att tillsammans med placeringsdirektör Christian Backholm förvalta stiftelsens placeringsportfölj. Största delen av stiftelsens placeringsportfölj består av direkta aktieplaceringar i finska och svenska börsbolag. En del är placerat i nordiska företagsobligationer. Dessutom har stiftelsen en relativt stor fastighetsportfölj, som utgör en tredjedel av placeringsportföljen.

– I praktiken följer jag noggrant med hur det går operativt för våra portföljbolag och vad som händer på marknaderna. Jag följer med nyheterna, läser analyser, behandlar information, gör uträkningar och sparrar med kollegor och samarbetspartners. Det finns massor av information att ta in, och det är väldigt viktigt att kunna fokusera på rätt saker och ha en klar placeringsstrategi som man följer och strävar efter att uppfylla, konstaterar Daniel.

– Det bästa med mitt jobb är nog de intressanta och fascinerande arbetsuppgifterna.

Väldigt lite är outsourcat till andra aktörer, utan placeringsenheten sköter största delen av stiftelsens placeringar och placeringsrelaterade processer själva.

– Det bästa med mitt jobb är nog de intressanta och fascinerande arbetsuppgifterna. Vi är ett litet team som jobbar med placeringar, samtidigt som vår placeringsverksamhet är väldigt bred. Det betyder att jag har fått omfattande erfarenhet inom institutionell kapitalförvaltning. Fortfarande lär jag mig nya saker hela tiden, och det har varit lärorikt att jobba med erfarna och duktiga kollegor på placeringsavdelning, menar Daniel.

När Daniel inte är på kontoret umgås han med familjen, spelar fotboll och träffar vänner. Familjen består av frun Laura och 3-åriga sonen Hugo. Hugos tvillingkusiner är ofta på besök, och då brukar det bli många olika sorters aktiviteter. Fotboll spelar han i tredje division i laget VG-62 från Nådendal.

– Men arbetet är också en hobby för mig, så jag brukar ofta läsa eller lyssna på placeringsrelaterade medier på fritiden. Familjen och fotbollen fungerar som bra motvikt!

Daniels rekommendationer bland placerings- och finanspodcasts:

1. InderesPodi, Heikkilä & Vilén Show och InderesTV är intressanta informationskällor för aktiva småplacerare

2. YLE Pörssipäivä och Ostan Asuntoja Podcast har ibland intressanta gäster som verkar inom finans- eller fastighetsbranschen

3. #Rahapodi och Mimmit sijoittaa passar bra för nybörjare.