Ett av våra huvuduppdrag är att stöda och främja vetenskaplig forskning och kulturarbete med speciellt fokus på det svenska i Finland. Våra donatorer har anförtrott oss inte bara sina medel utan också sin önskan om att bygga en bättre, hållbar värld. Forskning bidrar till att bygga ett starkare, mera jämställt och respektfullt samhälle.
Målsättningen är att stöda forskning som svarar på vår tids stora utmaningar och FN:s hållbarhetsmål. Det gäller inte bara hållbarhet ur ett miljöperspektiv utan också ur ett socialt och ett kulturellt perspektiv. Därför är det viktigt att skapa en dialog mellan forskare och samhället. Detta styr vårt dagliga arbete.
– Vi behöver också tänka på vilka framtidens stora utmaningar är när vi talar om forskningsfinansiering.
Ett exempel på att vår finansiering har betydelse på lång sikt är understöden för Östersjöforskning vid Åbo Akademi. Ett annat exempel är vår satsning under år 2022 där bidrag öronmärktes för att ge 25 doktorander anställning för fyra år, vilket jämfört med tidigare år tryggar betydligt flera doktoranders arbete på lång sikt.
Forskningsfinansiering med transparenta processer
Vi stöder forskning på flera sätt: i form av finansiering för spetsenheter, verksamhetsbidrag till Åbo Akademi och stipendier för forskning. Fyra stora, på donationer grundade enheter som forskningsfinansieringen kanaliseras genom utgörs av Donnerska institutet, Polin-institutet, Gösta Branders forskningsfond och H.W. Donners fonder. Eftersom en av våra viktigaste målsättningar är att ekonomiskt stöda Åbo Akademi riktas majoriteten av forskningsfinansieringen till detta universitet. Våra processer för beviljande av bidrag är tydliga och offentliga. Vi är öppna med för vilka ändamål finansiering har beviljats och hur uppföljningen av satsningarna genomförs.
Stiftelsen för Åbo Akademi styr ändå inte forskningen vid Åbo Akademi: universiteten är expertorganisationer med vetenskaplig autonomi som utför fri forskning. Vi är deras strategiska partner och allt arbete kring olika former av finansiering sker i nära dialog och samarbete.
– Som strategisk partner för vi en regelbunden dialog med Åbo Akademi om arbetsmetoder som stöder öppen och ansvarsfull forskning och främjar socialt, kulturellt, miljö- och resurseffektivt hållbar vetenskaplig praxis.
Hållbar forskningsfinansiering innebär för oss tydliga processer som är transparenta, tillgängliga och rättvisa, med andra ord: det är tydligt vem som bestämmer vad. Från och med år 2023 använder vi ett nytt stipendiehanteringssystem i behandlingen av understöd. Detta ökar den systematiska och jämlika behandlingen av ansökningarna och därmed enhetligheten i beslutsfattandet.
Finlands universitetsrektorers råd UNIFI r.f. har tagit ställning till principerna för hållbar forskning. Det är lätt för vår stiftelse att understöda dessa principer. UNIFI betonar att vetenskap, utöver dess inneboende vetenskapliga egenvärde, bidrar till en ansvarsfull utveckling av samhället.
Vi tror att en öppen kommunikation om förvaltningen och användningen av stiftelsens tillgångar stärker vår trovärdighet och inspirerar framtida donatorer när de överväger sina donationsbeslut.
Hederspriser för framstående forskning
Vi delar årligen ut tre hederspriser: Per Brahe-priset, Ralf Törngren-priset och Donnerska institutets pris för framstående religionsforskning. Därtill delas Freja-priset ut vartannat år. Per Brahe-priset ges till en lovande yngre forskare vid Åbo Akademi. Ralf Törngren-priset ges till en studerande vid Åbo Akademi som vid sidan av sina studier gjort en väsentlig insats för utvecklandet av Åbo Akademi eller dess studentkår. Donnerska institutet delar ut ett pris för framstående religionsforskning vid ett nordiskt universitet. Freja-priset delas ut till en eller flera åboländska kulturutövare.
Läs mer om våra hederspriser: Hederspris – Stiftelsen för Åbo Akademi (stiftelsenabo.fi)