Vårt bidrag till de globala målen
Vårt hållbarhetsarbete är idag integrerat i den dagliga verksamheten inom stiftelsens olika avdelningar. Var och en av oss ansvarar för att vårt arbete utvecklas på ett hållbart sätt. Vi förbättrar vår verksamhet genom att söka nya, öppna perspektiv och kommunicerar om vår verksamhet som en ansvarsfull samhällsaktör. Tack vare en framgångsrik, modern och hållbar stiftelse- och portföljförvaltning är vi en vägvisare inom stiftelsevärlden och en attraktiv förvaltare för donatorer.
Målsättningarna för vårt hållbarhetsarbete baserar sig på Förenta Nationernas (FN:s) globala mål för hållbar utveckling (Sustainable Development Goals, SDG-mål). Genom att definiera och integrera målen i vår strategi och i våra prioriteringar kan vi kommunicera hur vi arbetar för hållbarhet och internt säkerställa att vi har ett gemensamt fokus.
Målet är att stiftelsens egen verksamhet ska vara kolneutral år 2029.
Vi har enats om att lyfta fram följande fyra mål som de viktigaste för oss bland FN:s 17 globala mål:
Vår viktigaste uppgift är att stöda Åbo Akademi. Vi främjar utbildning och forskning samt den kulturbärande verksamheten.
God utbildning för alla
Vår viktigaste uppgift är att stöda Åbo Akademi. Vi främjar utbildning och forskning samt den kulturbärande verksamheten.
När det gäller utbildning och forskning har stiftelsen ett evighetsperspektiv. God utbildning för alla betyder att vi förvaltar våra medel ansvarsfullt och kunnigt så att de tryggar en långsiktig avkastning. Detta möjliggör en strategisk utveckling av utbildnings- och forskningsverksamheten vid framför allt Åbo Akademi. Det betyder också att vi stöder Åbo Akademi mångsidigt: från studentstipendier och stöd för den kulturella verksamheten till satsningar på toppforskning, utrustning och utrymmen. Samhällsrelevansen är en viktig motivation: genom att garantera en kvalitativ och inkluderande kunskapsutveckling på lång sikt är vi med om att förse även framtidens lokala och globala samhälle med experter, kunskapsresurser och innovationer.
Minskad ojämlikhet
Tydliga processer och transparens i alla finansieringsbeslut möjliggör en mera jämlik och mångsidig utdelning. Vi vill också öka tillgängligheten på ett konkret sätt: till fastigheter, till informationen på webbplatserna och till det kulturarv vi förvaltar.
Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla våra processer för hur vi delar ut medel och göra dem mera transparenta. För våra museer är ett viktigt mål att öka tillgängligheten. Museet Ett Hem och Observatoriet är med i Digimuseo.fi, som är en tjänst där man kan besöka och ta del av museernas innehåll online. Under 2022 besöktes de digitala sidorna av ca 2 500 besökare. Vi erbjuder även gratisdagar på våra museer.
Hållbara städer och samhällen
Målet att öka hållbarheten i städer och samhällen knyter an till stiftelsens fastighetsverksamhet och dess betydelse för stadsbilden. En viktig diskussion rör fastigheternas energieffektivitet, men även frågor om hur vi ska förvalta det kulturarv, bland annat i form av historiska byggnader, som vi ansvarar för.
Vi uppför nu byggnaden Astra i kvarteret Stjärnan, mitt i Åbo. Astra kommer till största del att hyras av Åbo Akademi. Enligt Åbo Museicentrals önskemål bevaras gamla delar av kvarteret och nybyggnaden byggs ihop med dem. Projektet har erhållit ett miljöcertifikat och kolavtrycket minimeras under byggtiden. Astra kommer att få ett grönt tak med växtlighet som ökar den ekologiska mångfalden och fångar upp regnvatten.
Bekämpa klimatförändringarna
Klimatpåverkan är en av det viktigaste hänsynen i vår verksamhet och grunden för vårt hållbarhetstänkande. Målet är att stiftelsens egen verksamhet ska vara kolneutral år 2029. Fastigheterna beräknas vara kolneutrala redan år 2025. Arbetet med att förbättra fastigheternas energieffektivitet pågår kontinuerligt. Relevanta klimatfrågor beaktas i vår placeringsverksamhet.
För våra fastigheter har vi redan en längre tid använt grön el. Avfallshanteringen är kolneutral vilket betyder att det kolavtryck som uppstår i stiftelsens fastigheter mäts och utsläppsmängden kompenseras. I framtiden ska kolavtrycket minskas genom en övergång till förnybar fjärrvärme och alternativa bränslen för fordon. I de fastigheter där det är möjligt har bergvärme installerats. Solpaneler är aktuella i fastigheter där vi beviljas tillstånd att installera sådana.
Stiftelsens kolavtryck år 2021 var 1 970 ton CO2e (koldioxidekvivalent). Nästan tre fjärdedelar (74 %) kom från fjärrvärme och en fjärdedel (23 %) från renoveringar och underhållsarbeten. I beräkningen beaktas utsläpp från bränslen av ägda och leasingfordon samt utsläpp från produktion av elektricitet och fjärrvärme köpt av stiftelsen. Utöver dessa beaktas utsläpp från avfall, vattenkonsumtion, IT-upphandling, renoveringar och affärsresor. Arbetsresor, alltså resor mellan hem och arbetsplats, noterades inte i denna beräkning.