Kultur ska vara tillgänglig
Att främja kulturarbete med speciellt fokus på det svenska i Finland är ett av våra viktiga uppdrag. Vårt kulturarbete sträcker sig även över språkgränsen från utställningar och konserter till museer och finansiellt stöd.
Det är viktigt att inte bara bevara kulturarvet och synliggöra det, utan också att stöda samtida kultur. Kultur förändras över tid och spelar en betydande roll i utvecklingen av en nationell identitet. Stiftelsen vill vara med i denna förändring. En betydande del av detta arbete är att upprätthålla och utveckla stiftelsens museiverksamhet.
En central del av vår kulturverksamhet utgörs av våra tre museer och kulturaktiviteter kring dessa: Museet Ett Hem, Sibeliusmuseum och konstnärshemmet Casa Haartman. Stiftelsen har även en betydande konstsamling samt äger flera gamla, kulturhistoriskt värdefulla byggnader som utgör en betydande del av Gamla Åbo. Att underhålla dem är en ansvarsfull uppgift med tanke på stadsbilden. En av de mest centrala av stiftelsens byggnader är Åbo Svenska Teaters (ÅST) teaterbyggnad, Finlands äldsta teaterhus. Donnerska institutet, som också är en del av stiftelsen, upprätthåller Nordens största specialbibliotek inom ämnesområdet religion, vilket är tillgängligt för allmänheten.
Digitalisering av kulturarvet
Ett sätt att göra stiftelsens museer mer tillgängliga, är att digitalisera. Digitaliseringen av materialet är ett omfattande projekt och kommer att ske successivt. En bra indikation på materialets storlek är till exempel Sibeliusmuseums musikarkiv, som omfattar 1,5 hyllkilometer material.
Vårt musikarkiv är ett av de största i Finland. Den gradvisa digitaliseringen av materialet kommer att göra materialet tillgängligt för en bredare publik.
Ett sätt att göra stiftelsens museer mer tillgängliga, är att digitalisera. Digitaliseringen av materialet är ett omfattande projekt och kommer att ske successivt.
En del av museernas material har redan digitaliserats och finns nu att hitta via den nationella söktjänsten Finna. Utvecklingen av museernas egna webbsidor, med hänsyn till EU:s tillgänglighetsdirektiv, påbörjades år 2022. Museet Ett Hem och Observatoriet går att besöka virtuellt via digimuseo.fi-tjänsten.
Museibesök påverkar vårt välbefinnande
Enligt en ny studie, gjord av Finlands museiförbund, upplever besökarna att museibesöken påverkar deras välbefinnande positivt. (Studie: Finländska museers effekt på välbefinnandet är värt hundratals miljoner: museoliitto.fi.) Det är viktigt och glädjande för oss att vår kulturverksamhet bidrar till välmående genom vårt breda utbud. Utöver museernas ordinära verksamhet arrangerar vi bland annat konserter och intressanta temautställningar. Stiftelsen lånar även ut material till andra museer så att flera kan ta del av den. I Åbo samarbetar stiftelsens museer med staden och lokala skolor genom att erbjuda förmåner för till exempel skolbesök och innehavare av Åbo stads Kimmoke-armband. Museerna är också en del av Museikortet-gemenskapen som ger inträde till över 350 olika museer i Finland.
Museernas miljöcertifiering
Stiftelsens tre museer är med i Egentliga Finlands museers projekt Klimatlöftet. Satsningen innebär att de medverkande förbinder sig att utveckla sin verksamhet och kritiskt granska den utgående från ekologisk hållbarhet.
Som en del av Klimatlöftet-projektet har stiftelsens museer påbörjat processen för att få Ekokompass-certifieringar. Ekokompassen är ett miljöhanteringssystem som efter auditering ger ett certifikat. Ekokompassen drivs av Finlands naturskyddsförening.