Casa Haartman - Stiftelsen för Åbo Akademi sr

Casa Haartman

Konstnärshemmet Casa Haartman är ritat av Åboarkitekten Erik Bryggman (1891-1955) för paret Axel och Hedvig Haartman. Axel Haartman (1877-1969) var en mångsidig kulturaktör utbildad till konstnär men även verksam som konstrecensent, illustratör, reklamtecknare, journalist, konsthandlare och konstmuseichef för Åbo Konstmuseum.

Casa Haartman, som stod klart 1926, representerar 20-talets klassicistiska stil med inspiration av Italien och även influenser från svensk arkitektur. Till det yttre är huset arkitektens skapelse med interiörerna och dekormålningarna är Haartmans.

Casa Haartman var parets hem i fyrtio år och det har bevarats med originalinredning, konstverk och föremål som kan ses under guidade visningar. Förutom Axel Haartmans konst finns även välkända konstnärer som Fanny Churberg, Victor Westerholm och Wäinö Aaltonen representerade. Under sommarhalvåret är även trädgården en sevärdhet med blommande fruktträd, lökväxter och perenner som avlöser varandra.

Paret Haartman betraktade hemmet som Axels förnämsta konstverk och ville det skulle bevaras i ursprungligt skick. Föreningen Hedvigs Minne skötte denna uppgift mellan 1970-2017. År 2017 donerades Casa Haartman till Stiftelsen för Åbo Akademi.

Läs mera om Casa Haartman