Stiftelsens övriga samlingar
Stiftelsen för Åbo Akademi har sedan grundandet 1917 erhållit flera generösa donationer som möjliggjort stiftelsens roll som bevarare av kulturarv. Nedan är stiftelsens mest betydelsefulla samlingar listade.
De sjöhistoriska samlingarna
Den sjöhistoriska museiverksamheten i Finland fick sin början år 1936. Då grundades Sjöhistoriska museet vid Åbo Akademi som det första sjöfartsmuseet i vårt land. Krigsåren med efterföljande ekonomiska svårigheter avbröt dock planerna på ett nationellt museum för sjöfart och det blev ingen egen museibyggnad. Verksamhetens fokus skiftades tidigt från museiverksamhet till arkiv- och biblioteksverksamhet samt forskning. År 1999 ombildades Sjöhistoriska museet officiellt till Sjöhistoriska institutet.
Sedan våren 2000 har institutet verkat i det maritima centret Forum Marinum. Merparten av Sjöhistoriska institutets samlingar ägs av Stiftelsen för Åbo Akademi. Samlingarna består av cirka 1 500 hyllmeter material från sex århundraden: ett bibliotek med cirka 10 500 katalogiserade titlar, ungefär 100 000 fotografier; drygt 4 600 skeppsdagböcker, tusentals båt- och fartygsritningar samt sjökartor och atlaser från hela världen. Stiftelsen äger också den omfattande föremålssamling som samlades in 1936–1985 och som sedan år 2000 deponeras hos Forum Marinum.
Geologiska samlingen
Geologi var ett av de fyra naturvetenskapliga ämnena vid den nybildade matematisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Åbo Akademi år 1918. Den första professorn i ämnet, Helge Backlund (1878–1958), började bygga upp en samling undervisnings- och forskningsmaterial genom inköp från Tyskland och via sina kontakter i Ryssland. Samlingen har genom åren vuxit, främst genom donationer och insamlingsinsatser. Idag omfattar samlingen uppskattningsvis 15 000 prover, främst från Fennoskandien, och består mestadels av bergarter, mineral, meteoriter och sandprover. Bland rariteterna finns sällsynta mineraler från pegmatiterna i Kimito och kalkstensfyndigheterna i Pargas, samt meteoriter och guldfyndigheter. Samlingen är deponerad vid Åbo Akademi och undervisnings- och utställningsmaterial förvaras i Geohuset på Akademigatan 1 i Åbo.
Biologiska samlingen
De biologiska samlingarna har tillkommit genom donationer från omkring 150 amatör- och yrkesbiologer, och de första bidragen mottogs i början av 1920-talet. En nyckelperson i uppbyggnaden av samlingarna var filosofie hedersdoktor Justus Montell, som tjänstgjorde som samlingarnas första intendent under perioden 1930–1954. Under hans ledning, och genom hans egna insamlingsinsatser, växte samlingarna avsevärt. Det äldsta exemplaret i samlingen är från tidigt 1800-tal. Bland rariteterna finns exempelvis exemplar av fjärilen tajgabjörnspinnare (Arctia menetriesii), som är sällsynt även internationellt.
Samlingarna förvaras vid Åbo universitets zoologiska och botaniska museer. Idag omfattar stiftelsens biologiska samlingar cirka 200 000 växter, 140 000 insekter, 12 000 fåglar och ägg, 21 000 svampar samt cirka 8 000 exemplar av lavar och mossor. Donationer i modern tid har riktats direkt till Åbo Akademi, så de biologiska samlingarna som helhet är ännu mer omfattande. Samlingarna är i första hand tillgängliga för forskare, men delar av dem kan ses på Åbo universitets zoologiska museum som är öppet för allmänheten. Delar av samlingarna är tillgängliga digitalt via tjänsten Laji.fi.
Mynt- och medaljsamlingen
Grunden till samlingen lades av hovrättsrådet George Granfelt (1865– 1917) som donerade sin myntsamling till Stiftelsen för Åbo Akademi. Samlingen har senare utökats av ytterligare donationer, varav en av de mest betydande var apotekaren Julius Anderssons (1887–1945) medaljsamling. Samlingen är sedan 1987 deponerad hos Åbo stad och delar av samlingen är utställd i Åbo slotts mynt- och medaljkabinett.
Samlingar vid Åbo Akademis bibliotek
Samlingarna vid Åbo Akademis bibliotek är några av Finlands viktigaste inom sitt område. Med verk från 1400-talet och framåt utgör de en viktig resurs för forskare och övriga intresserade. Stiftelsen står som ägare till en del av samlingarna sedan förstatligandet av Åbo Akademi 1981. Arkivsamlingarna innehåller arkiv om framstående författare, konstnärer och vetenskapsmän, så som Tove Jansson, Hagar Olsson och Axel Haartman.
Materialet är främst från 1800- och 1900-talen. Här ingår också bildsamlingar, vilka grundades 1911. De donerades huvudsakligen av finlandssvenska familjer, och består bland annat av en stor fotografisk samling av identifierade porträtt och vyer från olika delar av Finland. Raritetssamlingarna består av litteraturgåvor som haft en central roll vid uppbyggandet av bibliotekets samlingar. Samlingen består av 40–50 000 volymer, med både vetenskapliga arbeten och populärlitteratur.
Kontaktperson:
Intendent Ulrika Grägg
Tfn: 040 866 9777
E-post: ulrika.gragg@stiftelsenabo.fi