Två unika konstprojekt går vidare i Astras konstutlysning
Stiftelsen för Åbo Akademi bjöd i höst in fem framstående performancekonstnärer att delta i en konstutlysning med temat ”Möten i tiden”, som en del av konstkonceptet i den nya campusbyggnaden Astra. Temat utforskar delade upplevelser, flyktighet och visioner om framtiden. Nu går projektet in i sin andra fas, där bidragen från Tytti Arola och Nastja Säde Rönkkö valts ut för vidareutveckling.
Under utlysningens första fas bjöds nationella och internationella konstnärer och konstnärsgrupper att skapa förslag som reflekterade temat och integrerade byggnadens historiska och framtida kontext. Nastja Säde Rönkkös och Tytti Arolas bidrag imponerade stort på arbetsgruppen.
”Arolas och Rönkkös förslag är både konstnärligt och innehållsmässigt högklassiga. Deras planer är genomtänkta, inspirerande och väl förankrade i platsens historia och framtida användning”, säger Ulrika Grägg, intendent vid Stiftelsen för Åbo Akademi.
here with you – Nastja Säde Rönkkö
Nastja Säde Rönkkös verk är en långvarig performanceinstallation som utspelar sig i och omkring Astra, med premiär under byggnadens invigning. Under performancen kan deltagarna be konstnären utföra en handling, gest eller ett möte som känns meningsfullt för dem i stunden. Den enda regeln är att Rönkkö inte får lämna Astra eller dess närmaste omgivning. Performancen välkomnar såväl Astras användare som en bredare publik.
”Jag är tacksam över att mitt verk gick vidare, eftersom detta verk är ett personligt viktigt sätt för mig att utforska närvaro och mänsklig samhörighet. Ett offentligt konstverk i form av en performance är en mycket sällsynt möjlighet. Att få skapa något så långvarigt och intimt mitt i Astras gemenskap känns unikt.”
Rönkkö arbetar främst med video, performance, och text. Hennes projekt utforskar relationen mellan den digitala eran, makt, mänsklighet och vår planets framtid. Hon fascineras särskilt av hur begrepp som kärlek, långsamhet och ömhet kan vara tysta men radikala sätt att existera och agera i världen.
Rönkkö har ställt ut och uppträtt internationellt på platser som Somerset House i London, Sydney Opera House, Royal Academy of Arts i London, Museum of Moving Image i New York, Kiasma Museum of Contemporary Art i Helsingfors och BMoCA (Boulder Museum of Contemporary Art) i Boulder, Colorado.
Åbo Clay Orchestra (ÅCO) – Tytti Arola
Åbo Clay Orchestra är en unik orkester vars klang speglar lokala material och människors liv genom olika tidslager. Orkestern skapas av gemenskapen kring Astra, inklusive alumner och potentiella framtida användare av byggnaden. Deltagarna konstruerar egna instrument, vars ljud elektroniskt manipuleras för att skapa nya och ibland överraskande klangvärldar.
Orkestern leds av ljudkonstnären Tytti Arola, som komponerar ett omfattande verk för projektet. Kompositionen spelas in och framförs vid orkesterns debutkonsert i Astra, där hela byggnaden fylls av vibrerande toner. Målet är att engagera hundratals deltagare i skapandet och upplevelsen.
”Det har varit intressant att utveckla ett upplevelsebaserat verk för Astras gemenskap, och det är roligt att få fördjupa mig i min projektidé under ansökningens andra fas. Jag är verkligen entusiastisk över detta fantastiska projekt, där ett offentligt konstverk förverkligas i form av ett performance- och scenkonstverk – det är en glädje att få vara med i denna unika utlysning för inbjudna konstnärer!”
Tytti Arola (f. 1990) är en ljudkonstnär, kompositör och artist med rötterna i Åbo. Hon är intresserad av att föra in vardagen i konsertsalar, skapa mångsinnliga kompositioner och arbeta med rumsligt ljud. I sina verk använder Arola ofta elektronik och hon har på senare tid fördjupat sig i bland annat instrumentbygge och skapandet av interaktiva verk.
Arolas verk har framförts både i Finland och internationellt, till exempel på Helsingfors festspel, Tampere Biennale, Nordic Music Days (London och Glasgow), Ung Nordisk Musik, Reykjavík Arts Festival och New Performance Turku.
Konstprojektets nästa steg
Arbetsgruppen, som består av representanter från Stiftelsen för Åbo Akademi, Åbo Akademi, Åbo Akademis studentkår, arkitektbyrån Sarc+Sigge och Åbo museicentral, utser i februari 2025 vilken performanceinstallation som kommer att förvekligas.
Konstutlysningen är en del av det tredelade konstkonceptet Brännande tid, utvecklat av Public Art Agency Finland i samarbete med Stiftelsen för Åbo Akademi, för att berika Astras offentliga konst.