Stiftelsen för Åbo Akademi har lanserat kampanjen Skapa framtid. Kampanjens syfte är att inspirera fler att donera till vetenskaplig forskning, konst och kultur. På kampanjsajten skapaframtid.fi berättar bidragsmottagare vad en donation möjliggör för deras vetenskapsområde eller konstgren. Tidigare donatorer motiverar sina beslut att donera och på sajten finns även information om hur man går praktiskt till väga för att donera.
Stiftelsen för Åbo Akademi bidrar årligen med närmare 20 miljoner euro i pris, stipendier och understöd riktade till vetenskaplig forskning, utbildning, konst och kultur på svenska i Finland. Utdelningen möjliggörs tack vare privatpersoners och föreningars donationer till stiftelsen sedan dess grundande år 1917. Idag förvaltar stiftelsen mer än 400 fonder.
Stiftelsens viktigaste uppgift är att understöda utbildning och vetenskaplig forskning vid Åbo Akademi. Vi riktar årligen ca 2 miljoner euro i fondmedel och stipendier till grundexamensstuderande, doktorander och postdoktorala forskare. Vi understöder därtill bl.a. spetsforskning inom cellbiologi, demokratiforskning och tvåspråkighet, med årliga anslag på över en miljon euro. Vi upprätthåller även Donnerska institutet för religionshistorisk och kulturhistorisk forskning och understöder Polin-institutet med sammanlagt drygt en miljon euro. Utöver det understöder vi akademin med projektmedel, verksamhetsbidrag och vederlagsfria fastigheter för ca 11 miljoner euro årligen.
Stiftelsens uppgift är även att understöda kulturbärande verksamhet på svenska i Finland. Arbetet tar sig uttryck genom bl.a. upprätthållandet och bedrivandet av verksamheten vid museerna Ett hem och Sibeliusmuseum i Åbo, samt konstnärshemmet Casa Haartman i Nådendal. Stiftelsen äger också Åbo Svenska Teaters utrymmen, där teatern får verka vederlagsfritt. Det totala stödet till finlandssvenskt kulturarbete är ca 2,5 miljoner euro årligen.
– Högskolorna behöver extern finansiering. Det ekonomiskt utmanande läget coronakrisen medför sätter ytterligare press på aktörer inom utbildning och forskning. Här vill vi ta en aktivare roll. Vi har över hundra års erfarenhet av att hållbart och långsiktigt förvalta donatorernas arv i enlighet med donatorns vilja. Tack vare donationer kan vi öka vårt stöd till utbildning, vetenskaplig forskning och kultur i Finland, berättar stiftelsens skattmästare Lasse Svens.
Det livsviktiga havet
De medverkande forskarna och kulturprofilerna i donationskampanjen är eniga i att frågorna de arbetar med behöver lösas snarare förr än senare. De vill öka kännedomen om vår tids stora utmaningar såsom cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, hotad demokrati och klimatkrisen.
Universitetsforskare i marinbiologi Marie Nordström medverkar i Skapa framtid-kampanjen. Hon är verksam vid Åbo Akademi och studerar marina födovävar, eller vem som äter vem i havet. Hon menar att det som pågår under vattenytan berör oss alla i högsta grad.
– Människans påverkan på de marina ekosystemen har blivit ohållbar, både globalt och regionalt, konstaterar Nordström.
Klimatförändringen syns i Östersjön genom bl.a. lägre salthalter och högre temperaturer. Arterna och födovävarna tar också stryk av övergödning och överfiske. Vi behöver ett friskt hav för att upprätthålla biologisk mångfald och kunna nyttja Östersjöns resurser på ett hållbart sätt.
– Vi kan bara skydda det vi känner till. Jag vill dokumentera livet i havet, hur biodiversitet och ekosystemet fungerar. Jag tror att havet kan återhämta sig om vi bara skapar de rätta förutsättningarna, men vi behöver agera nu, säger Nordström.
Din donation behövs
”Vi skapar framtid” är Stiftelsens för Åbo Akademi devis och detta görs genom understöd till akademisk forskning och kulturbärande verksamhet. Donationerna är grunden för vårt kapital och ju flera som ansluter sig till syftet desto större framsteg kan vi tillsammans uppnå. Donationen kan inbetalas som ett allmänt understöd riktat till vårt i stadgarna definierade uppdrag, eller för ett specifikt ändamål inom ramarna för vår verksamhet.
– De flesta donationer kommer in via testamenten till oss, men man kan också välja att donera en mindre summa till exempel som ett stipendium eller genom att inrätta en namngiven fond, berättar ekonomidirektör Marian Westerlund.
På donationssajten skapaframtid.fi berättar Tapio Salmi, akademiprofessor och professor i kemisk reaktionsteknik vid Åbo Akademi, om hur han år 2019 upprättade en stipendiefond i sitt eget namn. Stipendierna riktar sig till doktorander, postdoktorala forskare och äldre forskare i kemisk reaktionsteknik.
– Jag donerade 50 000 euro till Stiftelsen för Åbo Akademi och hoppas kunna göra flera donationer under de kommande åren. Tack vare stiftelsen har jag och mina forskarkollegor fått ägna oss åt vetenskap på toppnivå. Nu vill jag möjliggöra det samma för framtida förmågor, säger Salmi.
Klappar ditt hjärta istället för konst och kultur mottar Stiftelsen för Åbo Akademi också donationer riktade till dess museer eller till upprätthållandet av Finlands äldsta Teaterhus, Åbo Svenska Teater.
– Människor kommer alltid att behöva konst och kultur, konstaterar teaterchef Jukka Aaltonen, som på kampanjsajten delar sin syn på varför teater är oumbärligt för oss människor. Fortsatta understöd behövs för ett livskraftigt konstfält också i framtiden.
Vill du donera?
Bekanta dig med möjligheterna på stiftelsens donationssajt skapaframtid.fi eller kontakta direkt vår ekonomidirektör Marian Westerlund:
020 786 1420 / 040 7510 797
marian.westerlund@stiftelsenabo.fi