Stiftelsens för Åbo Akademi julklapp stöder långtidssjuka barn - Stiftelsen för Åbo Akademi sr
DonationerJulhälsning

Stiftelsens för Åbo Akademi julklapp stöder långtidssjuka barn

I stället för att skicka julkort eller ge företagsgåvor till sina samarbetspartner har Stiftelsen för Åbo Akademi redan i flera år understött ett välgörande ändamål. I år går bidraget på 1000 euro till föreningen Barnsligt rf. 

Barnsligt rf är en tvåspråkig förening som arbetar för att erbjuda långtidssjuka barn pysselverksamhet och sysselsättning på sjukhusens barnavdelningar.  

Monica Nyström, som ansvarar för den svenskspråkiga kundbetjäningen och försäljningen vid Barnsligt rf, har arbetat vid föreningen i snart fyra år. Hon berättar att pysselverksamheten består av pysselkassar för barn i lekåldern, grundskolan och nedre tonåren. Personalen vid sjukhusen och barnskyddsorganisationerna ansvarar för utdelningen till barnen. 

– Vi samarbetar tätt med sjukhusen så att de ska få det material som de behöver just nu och vi utvecklar verksamheten enligt deras feedback. Personalen vid sjukhusen informerar oss ofta om vad i pysselkassarna som fungerar bra eller om något behöver ändras, så att innehållet också passar exempelvis barn som är sängbundna, berättar Monica Nyström.

En del av pysselkassarna innehåller målarböcker med färgpennor som går att sudda ut, så att barnen kan måla sina favoritmotiv flera gånger. Utöver pysselkassarna har föreningen också sagoböcker och pussel samt en pysselbok för hela familjen. 

Förutom genom direkta donationer kan privatpersoner och företag understöda föreningen genom att köpa pysselkassar och sagoböcker. 

– Sagoböckerna Skogens fixargäng och En oväntad vän hör till mina barnbarns favoriter, skrattar Monica Nyström.  

Föreningen säljer också choklad och inhemska hantverksljus. Försäljningsvinsten går till att dela ut fler pysselpaket och sagoböcker.  

– Vi strävar efter att alla produkter ska vara inhemska och att använda så få mellanhänder som möjligt. Förutom produktleverantörerna är det egentligen bara postens service vi anlitar, och det är för att fyra gånger per år skicka materialet till de sjukhus och barnskyddsorganisationer som vi samarbetar med, berättar Monica Nyström.  

Stiftelsens för Åbo Akademi stöd på 1000 euro har möjliggjort en gåva i form av en pysselkass, pysselbok eller sagobok till 32 barn vid Åbolands universitetscentralsjukhus.

Föreningen Barnsligt rf:s verksamhet fick sin början år 2010 då grundarens dotter insjuknade i leukemi. I början fokuserade verksamheten på att understöda cancersjuka barn, men sedan år 2011 understöds alla barn som vårdas en längre tid på sjukhus. Föreningen har idag elva anställda och samarbetar med fjorton sjukhus och tre barnskyddsorganisationer i Finland.