Fonden till Hedvigs minne
Grundad: år 2017
Originalvärde: 9 937 670,25 €
Värde 12/2023: 11 166 645,26 €
Fondens syfte är att vårda och upprätthålla makarna Axel och Hedvig Haartmans konstnärshem Casa Haartman på Luostarinkatu 3 i Nådendal och deras i fastigheten befintliga konst- och övriga samlingar samt att även i övrigt befrämja skapande vetenskapligt forskningsarbete och skapande konstnärligt arbete i Finland.
Med skapande vetenskaplig forskning förstås forskning inom ämnena konstvetenskap, historia och religionshistoria, vilka låg Axel Haartman (1877–1969) nära hjärtat. Understöd kan även beviljas för utgivande av facklitteratur inom dessa ämnesområden. Skapande konstnärligt arbete omfattar all konstutövning förutom musik, danskonst och skönlitteratur.
År 2017 fick Stiftelsen för Åbo Akademi ta emot en donation av föreningen Hedvigs Minne r.f. Donationen uppgick till närmare tio miljoner euro och bestod av paret Haartmans hus på Luostarinkatu 3 i Nådendal, en omfattande konst- och föremålssamling och en placeringsportfölj. Konstsamlingen består av cirka 600 verk av konstnären Axel Haartman, ritningar, skisser, böcker, möbler och föremål samt konstverk av andra konstnärer. Hemmet Casa Haartman i Nådendal fungerar numera som museum och är öppet för allmänheten sommartid.
Föreningen till Hedvigs Minne r.f.
Axel Haartman var med och grundade föreningen Hedvigs Minne r.f. med tanken att föreningen skulle förvalta arvet efter honom och hans hustru. Axel Haartman var själv med om att utarbeta föreningens stadgar, men han avled innan föreningen officiellt grundades år 1970. Föreningens namn syftar på de många viktiga kvinnor vid namn Hedvig som fanns i Axel Haartmans liv, det vill säga makan Hedvig Haartman (1874–1967) f. Stolpe, modern Hedvig Haartman f. Wrede (1854–1917), mormodern Hedvig Wrede f. Armfelt (1833–1882) och Gustaf Mauritz Armfelts hustru Hedvig De la Gardie (1761-1832). Namnet skulle också hedra alla kvinnor som under generationer utfört ett värdefullt arbete inom hem och familj, utan att uppmärksammas eller hedras av historiker.
Fondmedlens användning
Fondens avkastning skall i första hand täcka skötselkostnaderna för samlingarna och för fastigheten Casa Haartman samt kostnaderna för den museala verksamheten i konstnärshemmet. Avkastningen täcker även kostnaderna för skötseln av paret Haartmans grav i Kimito samt de allmänna förvaltningskostnaderna för fonden. Av den återstående årliga avkastningen skall minst 20 % läggas till kapitalet.
Den andel av fondens avkastning som återstår efter det att ovan avsedda kostnader har täckts, kan utdelas som penningunderstöd, antingen via Åbo Akademi eller av Stiftelsens för Åbo Akademi styrelse. Innan beslut fattas om utdelning av penning- och annat stöd ska föreningen Hedvigs Minne r.f. beredas möjlighet att framföra sina synpunkter.
Mångsysslaren Axel Haartman
Axel Haartman hade redan som ung bestämt sig för att bli konstnär och studerade redan som 12-åring i Finska Konstföreningens ritskola i Åbo där bl.a. Victor Westerholm och Elias Muukka undervisade. Därifrån gick han vidare till Finska Konstföreningens ritskola i Helsingfors. Han studerade också en tid i Köpenhamn. År 1898 gifte han sig med Hedvig och makarna Haartmans resor i Europa började. Paret bodde bl.a. i Italien, Tyskland och Frankrike.
Haartman var även en skicklig skribent, ofta under signaturen Axel Gabriels. Han skrev bl.a. novellsamlingar och konst- och teaterrecensioner. Han skrev för både Åbo Underrättelser och Hufvudstadsbladet.
Axel Haartman hade nära band till Konstföreningen i Åbo. Han fungerade bl.a. som lärare, sekreterare, viceordförande och ordförande i olika etapper. År 1923 blev han vald till intendent vid Åbo konstmuseum, vilket han var tills han gick i pension 30 år senare som 76-åring.
År 1923 flyttade Axel och Hedvig Haartman till Nådendal. Deras hus, som är ritat av den kände Åboarkitekten Erik Bryggman, stod klart år 1926. Husets interiörer har Axel själv fyllt med dekorationsmålningar, och paret Haartman ansåg att deras hem var ett av Axels vackraste konstverk. Därför var det viktigt för dem att hemmet skulle bevaras för eftervärlden.
Läs mer på Casa Haartmans webb.