Stiftelsen för Åbo Akademi arrangerar en konstutlysning för inbjudna performancekonstnärer som en del av campusbyggnaden Astras konstkoncept Brännande tid. Målsättningen är att det slutliga bidraget är ett interaktivt performanceverk som involverar såväl Astras användare som Åbobor. Astra uppförs på Åbo Akademis campus i Åbo.
Fem framstående finländska och internationella konstnärer och konstnärsgrupper har bjudits in att delta i konstutlysningen: Tytti Arola (FIN), gustaf broms (SWE), Recover Laboratory (FIN), Nastja Säde Rönkkö (FIN), och Joshua Sofaer (UK). Varje inbjuden konstnär har en särskild förmåga att skapa verk och möten som involverar publiken, antingen som en del av skapandeprocessen eller i själva framförandet.
”Att planera och genomföra ett storskaligt performanceverk i en universitetsbyggnad är ett unikt och banbrytande initiativ inom finländsk offentlig konst. All konst som placeras i den offentliga miljön behöver inte vara permanent. Konstverket kan vara ett tillfälligt, flyktigt möte som engagerar publiken i stunden”, säger Ulrika Grägg, intendent vid Stiftelsen för Åbo Akademi.
Performanceverket kommer att ha sitt ursprung i platsens, ögonblickets och gemenskapens unika karaktär och historia, men kan även involvera Astras och hela campusgemenskapens framtid. Det upplevelsebaserade verket kan förverkligas som exempelvis en föreställning, ett evenemang eller en serie föreställningar.
Verkets tema är ”Möten i tiden”
Ett tema för verket har utarbetats i samarbete med New Performance Turku Biennale, som är en av Finlands ledande aktörer inom performance- och scenkonst. Temat Möten i tiden bygger på det tredelade konstkoncept som Public Art Agency Finland planerat i samarbete med Stiftelsen för Åbo Akademi för Astras offentliga konst. Utlysningen genomförs i två faser. Den första fasen pågår mellan 4 september och 31 oktober och där deltar de fem inbjudna konstnärerna. Två av bidragen går vidare till den andra fasen och det slutliga verket utses i februari 2025. Verket utses av en arbetsgrupp med representanter från Stiftelsen för Åbo Akademi, Åbo Akademi, Åbo Akademis studentkår, arkitektbyrån Sarc+Sigge och Åbo museicentral.
Under åren 2025–2026 kommer såväl verkets skapandeprocess som framförande att möjliggöra nya perspektiv och möten i Astras och universitetsgemenskapens vardag och vid festliga tillfällen. Verket kommer först att förverkligas tillsammans med Astra-gemenskapen och senare som en öppen tillställning för alla stadsbor när Astra invigs år 2026.
”Performancekonstens metoder möjliggör att både konstverket i sig och dess skapandeprocess har potential att bidra till skapandet av en ny gemenskap, föra människor samman, påverka platsens mångskiktade historia, och reagera på den akademiska gemenskapens traditioner och praxis. Därtill kan konstverket komma att avslöja både nya och överraskande sidor hos platsen”, säger Leena Kela, konstnärlig ledare för New Performance Turku.
Astras konstkoncept
Det övergripande konstkonceptet för Astra, Brännande tid, inspireras av de historiska skikten i Åbos akademiska kvarter samt de synliga och osynliga tidslagren. Konceptet omfattar tre konstverk: ett inomhuskonstverk, ett utomhuskonstverk och ett abstrakt verk.
Inomhuskonstverket skapas av den finländska bildkonstnären Jouna Karsi. Den svenska bildkonstnären Hilda Hellströms utomhuskonstverk Passage of Time utsågs av en enhällig jury till vinnare i tävlingen för inbjudna konstnärer.
Tilläggsinfo:
Ulrika Grägg, intendent vid Stiftelsen för Åbo Akademi
E-post: ulrika.gragg@stiftelsenabo.fi
Tel: 040 866 9777
Anni Sundbacka, verksamhetsledare för New Performance Turku
E-post: anni@newperformance.fi
Tel: 0400 510730