Reuterska huset
Henriksgatan 9
Byggnadsår: 1861–1863
Det Reuterska huset är en historisk byggnad belägen i hjärtat av gamla Åbo. Med sin vinkelformade grundplan, putsade tegelfasad och plåtklädda sadeltak har huset behållit sin tidlösa charm. Från att ha varit en privatbostad för hovrättspresidenten Carl Procopés familj, till att senare hysa Åbo Akademis lärare och tjänstemän, har huset genomgått flera förändringar. Efter en omfattande renovering står det nu som ett modernt utrymme för externa hyresgäster, samtidigt som det bevarar sitt historiska arv.
Reuterska husets första ägare
Huset byggdes av hovrättspresident Carl Procopé. Procopé och hans hustru bodde på övre våningen, medan hans dotter Aline Reuter med familj bodde på första våningen. Efter Carl Procopés död övertog Aline och svärsonen Titus Feodor Reuter fastigheten. Titus Reuter var rektor för Åbo gymnasium mellan åren 1876 och 1886.
Mellan 1899 och 1918 ägdes huset av Reuters arvingar. Under den tiden gjordes huset om till fyra lägenheter och vattenledningar, avlopp och el installerades.
Åbo Akademis användning
Stiftelsen för Åbo Akademi köpte fastigheten år 1918. De första åren hyrdes lägenheterna främst ut till Åbo Akademis lärare och tjänstemän. År 1921 omdisponerades första våningen till laboratorier för det fysikalisk-kemiska institutet. År 1927 inledde Handelshögskolan sin verksamhet i huset. År 1986 inreddes mezzaninvåningen med forskarrum och en forskarsal enligt ritningar av Carl-Johan Berlin. Under åren har även bland annat matematiska institutionen, teologiska ämnen, datacentralen och kursbiblioteket haft verksamhet i Reuterska huset.
Renovering och nuvarande användning
Reuterska huset tömdes 2014 på grund av problem med inomhusluften. Efter ett omfattande renoverings- och ombyggnadsarbete som slutfördes 2017 har Reuterska huset hyrts ut till externa hyresgäster, såsom Folkhälsan.
Källa: Väggarna talar (2017) av Lars Berggren och Annette Landen.