Konsttävlingen för inbjudna konstnärer: Konstnärspresentationer
I samband med att kampusbyggnaden Astra uppförs skapas också ett utomhuskonstverk intill fastigheten. Här introduceras de fem konstnärerna som har bjudits in att delta i konsttävlingen: skulptör Laura Könönen (FIN), bildkonstnär Akseli Leinonen (FIN), skulptör Eetu Huhtala (FIN), skulptör Hilda Hellström (SWE) och bildkonstnär Sara Nielsen Bonde (SWE/DE). Det vinnande bidraget utses i januari 2024.

Bildkonstnär Sara Nielson Bonde
Jag heter Sara Nielsen Bonde och kommer från Sønderjylland i Danmark. Nu är jag bosatt och verksam som konstnär i Göteborg.
Jag arbetar med skulptur och installationer, ofta i utomhusmiljöer. Som konstnär intresserar jag mig för hur material rör sig mellan att vara präglade av natur, kultur och industri. Jag arbetar ofta med trädet som utgångspunkt, då det uppträder på många olika sätt i vår omgivning. Båda som en levande del av ekosystemet, men också som ett material där det kan konstrueras och dekonstruera, och fungera som lagrare av information.
Om jag hade haft möjlighet att göra en tidsresa till Åbo hade jag gärna upplevt staden innan den stora branden år 1827.
Jag tolkar konsttävlingens tema ’Brännande tid’ som en form för spår, som drar i riktningar av både något som har hänt, händer nu, eller kanske kommer att hända. Tiden är svår att greppa, men man kan ha en upplevelse av att hitta spår av den.”
Läs mera om Sara Nielsen Bondes konstnärskap på hennes webbplats: saranielsenbonde.com
Arkitekt Akseli Leinonen
Jag heter Akseli Leinonen och är bosatt i Helsingfors. Jag jobbar med offentlig konst och arkitektur. Till utbildningen är jag arkitekt.
För mig är det centrala i konsten dess relation till det sociala och rumsliga sammanhanget. Ett lyckat verk skapar spänningar på båda dessa nivåer. Jag vill göra människor medvetna om sin omgivning. Vår kultur avgör hur vi ser på och upplever världen. Också relationen mellan människa och natur är väsentlig i mitt arbete.
Om jag hade haft möjlighet att göra en tidsresa till Åbo skulle jag uppleva staden på 1920- och 30-talen. Det skulle vara intressant att se hur den redan urbaniserade staden såg ut innan bilar blev vanliga. Jag skulle vilja ta del av hur invånarna rörde sig och använde det offentliga rummet.
Min tolkning av konsttävlingens tema ’Brännande tid’ lyder så här: Den moderna människans tid går ständigt framåt. I den meningen skiljer den sig från den övriga naturens cykliska förlopp. Vi uppfattar tid olika, beroende på vår ålder. Ibland kondenserar tiden och ibland expanderar den. Omvälvande händelser skapar känslan av att tiden förändras: fridfullt lugn kan förvandlas till en kris där tiden tycks upphöra.
Läs mera om Akseli Leinonen på akselileinonen.fi.


Skulptör Hilda Hellström
Jag heter Hilda Hellström och är uppvuxen i Bohuslän och senare Göteborg. Jag har studerat i London, Stockholm och Barcelona och är numera bosatt med min familj i Köpenhamn. Jag är skulptör och arbetar både med offentliga gestaltningar och galleriutställningar. Jag arbetar framförallt med olika gjuttekniker och brukar likna gjutprocessen vid geologiska processer; det vill säga hur berggrunden blir till. Tillblivelsen intresserar mig, flödet av material som går från ett stadium till ett annat. Spår och lager blir representationer av tid och lagrat minne. På ett sätt kan man säga att berggrunden är som ett kartotek över tidigare, gömda händelser och ofta finns det i mitt arbete referenser till både arkeologi och geologi.
Om jag skulle ha möjlighet att göra en tidsresa till Åbo hade jag besökt staden under 1600-talet. Då inträffade den kulturella utveckling som bland annat ledde till att Akademien i Åbo grundlades.
Hur tolkar du konstkoncept ’Brännande tid’?
Det är en bra titel med många bottnar. Jag tänker på brännande, såsom angelägen eller akut. Med allt som pågår i världen just nu samt klimatkrisen tolkar jag namnet som en känsla av att leva vid historiens slut. Här gillar jag att tänka på geologisk tid, deeptime, som rör sig i ett spann bortom vår historia. Den geologiska tiden och bergets minne påminner oss om att vi inte riktigt kan prata om ’slut’ utan att allt går i cykler. En sådan tanke kan skapa andrum. Dessutom kan namnet referera till Åbo brand. Det finns ett före och ett efter branden, både i det mänskliga och det geologiska minnet.”
Läs mera om skulptör Hilda Hellström: hildahellstrom.se
Skulptör Eetu Huhtala
Jag heter Eetu Huhtala, kommer från Äänekoski i Mellersta Finland och är idag bosatt i Helsingfors. Jag arbetar med rörliga skulpturer, interaktiva och mångsensoriska verk samt storskaliga metallskulpturer. Min konst utgår ofta från svåra upplevelser, som känns personliga men är bekanta för och delade av de flesta människor. I mitt arbete anknyter dessa erfarenheter ofta till bredare samhällsfrågor.
Om jag hade haft möjlighet att göra en historisk tidsresa till Åbo hade jag valt Johan III:s tid på 1500-talet.
Min tolkning av Astras konstkoncept lyder: Först och främst tänker jag på förhållandet mellan tid och erfarenheter, hur det som upplevs i nuet kan kännas som att förflytta historien både närmare och längre bort i tid.
Bekanta dig närmare med skulptör Eetu Huhtalas konst: eetuhuhtala.com / @_eetuhuhtala
