Näyttely: Enemmän kuin silmäni näkevät 1.9–31.10.2022 - Stiftelsen för Åbo Akademi
KulttuuriKulttuuria tukeva toimintaTapahtumat

Näyttely: Enemmän kuin silmäni näkevät 1.9–31.10.2022

Taidetta Roger Broon lahjoituskokoelmasta esillä Vartiovuoren vesisäiliössä.

Mirimari Väyrynen, Suljetut ovet, 2001. Kuva: Linus Lindholm.

Näyttely Enemmän kuin silmäni näkevät tutustuttaa taiteeseen, jolla Roger Broo ympäröi itsensä. Näyttelyn punaisena lankana toimivat teokset, joissa ihminen on keskiössä.

– Ihmiset olivat Roger Broon päivittäisen työn keskipisteessä. Ehkä siksi henkilöhahmot kiinnostivat häntä myös taiteen keräilijänä. Tämän näyttelyn teoksissa ne kertovat meille inhimillisistä ominaisuuksista, sanoo näyttelyn kuraattori Tuija Peltomaa.

Vuonna 2021 Broon leski Harriet Silius lahjoitti Åbo Akademin säätiölle 150 taideteosta Broon taidekokoelmasta, joista osa on nyt esillä vesisäiliössä. 

Videossa Harriet Silius kertoo Roger Broosta taiteenkeräilijänä. Videossa on suomenkielinen tekstitys.

Näyttelyn teokset tarjoavat katsojalle mahdollisuuden tarkastella erilaisia ystävyyden, ilon ja rakkauden, mutta toisaalta myös surun, turhautumisen ja menetysten täyteisiä arkipäiväisiä tilanteita. Taide antaa mahdollisuuden jäsentää visuaalisesti ajatuksia, joita on vaikeaa ja toisinaan mahdotonta ilmaista sanoin. Taiteen kautta katsoja voi peilata itseään ja omia kokemuksiaan, mutta myös sukeltaa sisään toisen ihmisen tuntemattomaan maailmaan. Näyttelyn abstraktit teokset jättävät tilaa katsojan omille mielikuville ja tulkinnoille.

– Taide on keskustelua ilman sanoja, kommunikaatiota taiteilijan, teoksen ja vastaanottajan välillä. Keräilijä tuo tähän keskusteluun yhden henkilön lisää. Mietimme, mitä taiteilija on ajatellut työtä tehdessään. Mikä taideteoksessa on puhutellut keräilijää? Mikä on ollut heille molemmille tärkeää?

Aito ja omakohtainen kokonaisuus

Näyttelyssä on esillä pieniä, yksityiskohtaisia graafisia teoksia ja piirustuksia sekä suuria öljy- ja akvarellimaalauksia. Lisäksi mukana on keraamisia veistoksia, erilaisilla sekatekniikoilla tehtyjä töitä sekä muita ilmaisuvoimaisia kolmiulotteisia teoksia. Monet teoksista ovat Turussa opiskelleiden taiteilijoiden töitä, jotka asetettiin näytteille kaupungin gallerioihin ja museoihin. Vaihtelu tekniikoissa ja esitystavassa luo kokemuksen aidosta ja omakohtaisesta kokonaisuudesta. Näyttelyn taideteoksista vanhin on tehty 1970-luvun alussa, kun taas uusin valmistui vasta vuonna 2016.

­ – Taiteilijoiden yksilölliset työskentelytavat tarjoavat lukemattoman määrän visuaalisia virikkeitä. Yksi kutsuu meitä lähemmäksi, toinen saa meidät astumaan askeleen taaksepäin.

­Sisäänrakennettu keräilyvietti

­– Taiteen keräily on jäljen jättämistä. Se on muistojen vaalimista ja elämäntarinan sanatonta kertomista ja jakamista seuraaville sukupolville.

Roger Broo on todennut, että keräilyvietti on sisäänrakennettuna myös nykyihmisessä. Itse hän keräili taidetta, josta piti. Hän vieraili ahkerasti gallerioissa ja näyttelyissä ja kävi usein syvällisiä keskusteluja taiteilijoiden kanssa. Tämän ansiosta hän tiesi hyvin varhaisessa vaiheessa, mistä hän piti ja oli kiinnostunut. Hän päätti usein ostaa taidetta nuorilta, vastavalmistuneilta taiteilijoilta, mikä oli monille heistä arvokas tuki uran alkuvaiheessa. Monet näistä taiteilijoista ovat tänä päivänä tunnettuja ja arvostettuja, jotkut jopa kansainvälisesti menestyneitä. Kun Broon ja hänen vaimonsa asunnon seiniltä loppui tila, Broo päätti sijoittaa kokoelmansa Åbo Akademin ja ammattikorkeakoulu Novian kampuksille Turussa, Vaasassa ja Pietarsaaressa.

Kuraattorin kierros 22.10

Kuraattorin kierroksilla tutustumme kulttuurivaikuttajan ja Åbo Akademin pitkäaikaisen hallintojohtajan Roger Broon lahjoituskokoelmaan. Kuulemme näyttelyyn valituista taideteoksista ja taiteilijoista. Tuija Peltomaa kertoo kuraattorin työskentelystä. Miten näyttely syntyy? Miten näyttelyn teokset valitaan? Vaihdamme ajatuksia teosten yleisinhimillisistä ja yhteiskuntakriittisistä näkökulmista. Pohdimme tunteita, joita taide meissä herättää.

Näyttelyn taideteoksista vanhin on valmistunut 1970-luvulla ja uusin vuonna 2016. Mukana on useita Turussa opiskelleita taiteilijoita ja paikallista nykytaidetta. Kuulemme yksityisen taiteenkeräilyn merkityksestä ja siitä, miten monet Roger Broon aikanaan valitsemista nuorista, vastavalmistuneista taiteilijoista ovat edenneet tunnetuiksi ja arvostetuiksi, jopa kansainvälisesti menestyneiksi tekijöiksi.

Opastettu kierros suomeksi lauantaina 22.10 klo 13

Kierrokselle mahtuu 25 henkilöä. Pakollinen ennakkoilmoittautuminen kuraattorin kierrokselle, ulrika.gragg@stiftelsenabo.fi.

Näyttelyn aukioloajat 1.9–31.10.2022  

Torstai–perjantai klo 12–18  

Lauantai–sunnuntai klo 11–17  

Pikaopastuksia klo 12.00, klo 14.00 ja klo 16.00.

Vapaa pääsy 

Sijainti ja saavutettavuus

Vartiovuoren vesisäiliö sijaitsee Vartiovuorenmäellä Tähtitornin kupeessa.

Tähtitornin vieressä on yksi vierasautopaikka. Parkkipaikasta pääse suoraan vesisäiliöön, missä näyttely on. Vesisäiliössä on hissi.