Åbo Akademin säätiö vastaanottaa taidelahjoituksen Roger Broon kokoelmasta - Stiftelsen för Åbo Akademi sr
KulttuuriLahjoittajat

Åbo Akademin säätiö vastaanottaa taidelahjoituksen Roger Broon kokoelmasta

Harriet Silius
Kuva: Linda Svarfvar

Harriet Silius lahjoittaa edesmenneen miehensä Roger Broon mittavasta taidekokoelmasta 150 taideteosta Åbo Akademin säätiölle. Roger Broo (1945–2017) työskenteli Åbo Akademin hallintojohtajana ja toimi Åbo Akademin säätiön valtuuskunnan jäsenenä. Hän toimi pitkään myös Turun Taideyhdistyksen sekä Amos Anderson -taidemuseon museolautakunnan puheenjohtajana. Broo oli myös Turun Taidegraafikoiden kunniajäsen.

– Åbo Akademin säätiö tuntuu luonnolliselta valinnalta lahjoituksen saajaksi, sillä Åbo Akademi ja taide olivat tärkeitä Rogerille ja hän sijoitti osan hankinnoistaan Åbo Akademin tilojen seinille, Silius kertoo.

Roger Broo oli kiinnostunut ajankohtaisesta taiteesta ja teoksista, joissa oli yhteiskuntakriittinen näkökulma. Hänelle oli tärkeää tukea nuoria taiteilijoita ja hän osti usein lupaavien nuorten taiteilijoiden teoksia.

– Roger Broo oli pitkään mukana Åbo Akademin ja säätiön toiminnassa, joten pyrimme luonnollisesti kunnioittamaan lahjoittajan toivetta sekä varmistamaan, että taide koristaa tilojemme seiniä mahdollisimman hyvin, kertoo toimitusjohtaja Lasse Svens.

Intendentti Ulrika Gräggin mukaan lahjoitus täydentää merkittävällä tavalla säätiön taidekokoelmaa. Broon kokoelman teoksia voidaan lainata muun säätiön omistaman taiteen tavoin museoihin ja näyttelyihin.

– Lahjoitus täydentää enimmäkseen vanhemmasta taiteesta koostuvaa säätiön kokoelmaa paikallisella nykytaiteella, Grägg iloitsee.