Palkinnot - Stiftelsen för Åbo Akademi

Palkinnot

Jaamme vuosittain kolme palkintoa: Per Brahe -palkinnon, Ralf Törngren -palkinnon sekä Donner-instituutin palkinnon erinomaisesta uskontotieteellisestä tutkimustyöstä. Freja-palkinto jaetaan joka toinen vuosi.

Per Brahe -palkinto

Åbo Akademin säätiö on myöntänyt vuodesta 1987 lähtien Per Brahe -palkinnon lupaavalle Åbo Akademissa työskentelevälle tutkijalle, jonka on toivottu jatkavan läheistä yhteistyötä yliopiston kanssa myös tulevaisuudessa. Åbo Akademin rehtori ja dekaanit esittää palkintoehdokkaita. Palkinnon saajan valitsee säätiön hallitus, ja palkinto luovutetaan säätiön valtuuskunnan sääntömääräisessä syyskokouksessa joulukuussa.

Per Brahe -palkinnon saajat

Ralf Törngren -palkinto

Ralf Törngren (1899–1961) oli Åbo Akademin säätiön toimitusjohtaja vuosina 1931–1948 ja muun muassa Ruotsalaisen kansanpuolueen kansanedustaja, sosiaali-, valtiovarain-, ulko- ja pääministeri ja puolueen puheenjohtaja. Hän oli myös kansantaloustieteen opettaja ja Åbo Akademin Kauppakorkeakoulun kunniatohtori ja osallistui aktiivisesti Turun kunnallispolitiikkaan.

Kunnioittaakseen Ralf Törngrenin työtä Åbo Akademin säätiön, Åbo Akademin ja Åbo Akademin oppilaskunnan hyväksi Åbo Akademin säätiö perusti vuonna 2001 Ralf Törngren -palkinnon. Palkintosumma on 6 000 euroa, ja palkinto myönnetään Åbo Akademin opiskelijalle tai henkilökunnan jäsenelle, joka opintojensa tai työtehtäviensä ohessa on tehnyt merkittävää työtä Åbo Akademin tai sen oppilaskunnan hyväksi. Åbo Akademin rehtori ja dekaanit sekä Åbo Akademin ylioppilaskunta esittää palkintoehdokkaita. Palkinnon saajan valitsee säätiön hallitus ja palkinto luovutetaan säätiön valtuuskunnan sääntömääräisessä kevätkokouksessa.

Ralf Törngren -palkinnon saajat

Freja -palkinto

Åbo Akademin säätiö luo tulevaisuutta tukemalla tieteellistä tutkimusta, taidetta ja kulttuuria. Freya (Freija) on skandinaavisessa mytologiassa hedelmällisyyden jumalatar, jonka lisäksi hänellä on kyky nähdä tulevaisuuteen. Freja-palkinnon saanut henkilö tai henkilöt ovat merkittävästi edistäneet taidealaansa Turunmaan alueella. Palkinto jaetaan mielellään ruotsinkielisille toimijoille, joilla on lupaava tulevaisuus omalla alallaan. Freja-palkinto jaetaan joka toinen vuosi joko kilpailupalkintona tai tunnustuksena. Kulttuurilla tarkoitetaan taidetta laajassa merkityksessä, kuten kuvataidetta, teatteritaidetta, sanataidetta, arkkitehtuuria ja musiikkia. Freja-palkinnonsaajat valitsee raati, jonka kokoonpano määräytyy kulloinkin palkitsemisen kohteena olevan taidelajin mukaan.  

Palkinto jaetaan ensimmäistä kertaa keväällä 2022 sävellyspalkinnon muodossa. 12 000 euron palkintosumma voidaan jakaa useiden henkilöiden kesken tuomariston toiveiden mukaisesti.

Freja -palkinnon saajat

Dahlström Eminentia -palkinto

Dahlström Eminentia -palkinto myönnetään joka kolmas vuosi Turun seudulla toimivalle taiteilijalle ansiokkaasta taiteellisesta elämäntyöstä. Palkinto myönnetään taiteilijoille, jotka toimivat maalaustaiteen, kuvanveistotaiteen, piirustuksen tai valokuvauksen alalla. Åbo Akademin säätiön hallinnoimasta Ellen ja Magnus Dahlströmin rahastosta myönnettävä palkinto kunnioittaa Ellen ja Magnus Dahlströmin perintöä poikkeuksellisen merkittävinä taiteen ja tieteen suojelijoina Turussa. Palkinto jaetaan yhteistyössä Turun taidemuseota hallinnoivan Turun Taideyhdistys ry:n kanssa. Palkintosumma on 15 000 euroa.

Dahlström Eminentia -palkinnon saajat

Donner-instituutin tutkimuspalkinto

Donner-instituutti on vuodesta 2010 lähtien vuosittain jakanut palkinnon erinomaisesta uskontotieteellisestä tutkimustyöstä pohjoismaisessa yliopistossa. Palkinto on tarkoitettu tutkijalle, jonka tutkimustyö koskee uskontotieteen alaa laajassa merkityksessä ja on verraten äskettäin julkaissut merkittävän monografian tai artikkelin painetussa tai sähköisessä muodossa. Palkintosumma on 5 000 euroa.

Katso aiemmat palkinnonsaajat täältä.


Elias Tillandz ‑palkinto

Elias Tillandz ‑palkinto myönnetään vuosittain parhaalle BioCity Turku ‑tutkijayhteisön julkaisemalle tieteelliselle artikkelille. BioCity Turun tieteellinen neuvottelukunta valitsee palkinnon saajan koko tutkijayhteisön ehdotusten pohjalta.

Julkaisupalkinto on nimetty Turun akatemian professorina toimineen Elias Tillandzin (1640–1693) mukaan. Tillandz toi empiirisen eli kokemusperäisen tieteen Turkuun ja julkaisi ensimmäisen tieteellisen artikkelin Turussa.

Palkintoon sisältyy Åbo Akademin säätiön myöntämä stipendi.

Lue lisää Elias Tillandz ‑palkinnosta.