Yhdessä tulevaisuuden puolesta
Åbo Akademin säätiö on lanseerannut Tulevaisuutta luomassa -kampanjan, jonka tavoitteena on innostaa entistä useampia tahoja lahjoittamaan rahaa tieteelliselle tutkimukselle, taiteelle ja kulttuurille. Kampanjasivustolla osoitteessa skapaframtid.fi avustusten saajat kertovat, mitä kaikkea lahjoitus mahdollistaa heidän tieteen- tai taiteenalallaan, ja aiemmat lahjoittajat perustelevat omia lahjoituspäätöksiään. Lisäksi sivustolta saa tietoa siitä, miten lahjoittaminen tapahtuu käytännössä.
Åbo Akademin säätiö myöntää vuosittain lähes 20 miljoonan euron edestä palkintoja, apurahoja ja tukia, jotka on tarkoitettu ruotsinkieliseen tieteelliseen tutkimukseen, koulutukseen, taiteeseen ja kulttuuriin Suomessa. Tämä ei olisi mahdollista ilman yksityishenkilöiden ja yhdistysten lahjoituksia, joita säätiö on saanut aina perustamisvuodestaan 1917 lähtien.
Nykyään säätiö hoitaa yli 400 rahastoa, ja sen tärkein tehtävä on tukea Åbo Akademissa tapahtuvaa koulutusta ja tieteellistä tutkimusta. Myönnämme vuosittain noin kahden miljoonan euron edestä rahastovaroja ja apurahoja perustutkinto-opiskelijoille, tohtorikoulutettaville ja postdoc-tutkijoille. Tämän lisäksi tuemme muun muassa huipputason solubiologiatutkimusta, demokratiatutkimusta sekä kaksikielisyyttä vuosittain yhteensä yli miljoonalla eurolla. Ylläpidämme myös uskontotieteelliseen ja kulttuurihistorialliseen tutkimukseen erikoistunutta Donner-instituuttia ja tuemme Polin-instituuttia yhteensä reilulla miljoonalla eurolla. Näiden lisäksi tuemme akatemiaa projektirahoituksilla, toiminta-avustuksilla ja kiinteistöjen vastikkeettomilla käyttöoikeuksilla noin 11 miljoonalla eurolla vuodessa.
Säätiön tehtävänä on tukea ruotsinkielistä kulttuuritoimintaa Suomessa. Tämä näkyy muun muassa turkulaisten Ett hem -museon ja Sibelius-museon sekä Naantalissa sijaitsevan Casa Haartman -taiteilijakodin ylläpitona ja toiminnan harjoittamisena. Säätiö omistaa myös Åbo Svenska Teaterin tilat, joissa teatteri saa toimia maksutta. Suomenruotsalaista kulttuurityötä tuetaan vuosittain noin 2,5 miljoonalla eurolla.
– Korkeakoulut tarvitsevat ulkoista rahoitusta. Koronaviruskriisin aiheuttama haastava taloustilanne asettaa lisäpaineita koulutuksen ja tieteen alojen toimijoille. Haluamme ottaa aktiivisemman roolin tässä asiassa. Meillä on yli sadan vuoden kokemus lahjoittajien perinnön kestävästä ja pitkäjänteisestä hoitamisesta heidän toiveidensa mukaisesti. Lahjoitusten ansiosta voimme tarjota enemmän tukea koulutukselle, tieteelliselle tutkimukselle ja kulttuurille Suomessa, säätiön toimitusjohtaja Lasse Svens kertoo
Elintärkeä meri
Lahjoituskampanjassa mukana olevat tutkijat ja kulttuuritoimijat ovat yhtä mieltä siitä, että heidän työstämänsä kysymykset on ratkaistava mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. He haluavat lisätä tietoutta aikamme suurista haasteista, kuten syövästä, sydän- ja verisuonitaudeista, uhan alla olevasta demokratiasta ja ilmastokriisistä.
Meribiologian yliopistotutkija Marie Nordström on mukana Tulevaisuutta luomassa-kampanjassa. Hän työskentelee Åbo Akademissa ja tutkii merten ravintoverkkoja eli sitä, mikä syö minkäkin meressä. Nordströmin mukaan elämä pinnan alla vaikuttaa meihin kaikkiin suuressa määrin.
– Ihmisen vaikutus merten ekosysteemeihin on muuttunut kestämättömäksi sekä globaalisti että alueellisesti, Nordström toteaa.
Ilmastonmuutos näkyy Itämeressä muun muassa alhaisempana suolapitoisuutena ja korkeampana lämpötilana. Myös lajit ja ravintoverkot kärsivät rehevöitymisestä ja liikakalastuksesta. Biologisen monimuotoisuuden säilyttäminen ja Itämeren resurssien kestävä hyödyntäminen edellyttävät tervettä merta.
– Voimme suojella vain sitä, minkä tunnemme. Haluan dokumentoida elämää meressä ja sitä, miten biodiversiteetti ja ekosysteemi toimivat. Uskon, että meri voi elpyä, jos vain luomme sille oikeanlaiset edellytykset. Meidän on kuitenkin toimittava nyt, Nordström sanoo.
Lahjoitustasi tarvitaan
”Me luomme tulevaisuutta” on Åbo Akademin säätiön motto, jota viedään käytäntöön akateemiselle tutkimukselle ja kulttuurityölle myönnettävillä tuilla. Lahjoitukset muodostavat pääomamme perustan, ja mitä useampi sitoutuu tavoitteeseemme, sitä suurempia edistysaskelia voimme ottaa yhdessä. Lahjoituksen voi antaa yleisenä tukena, joka kohdistetaan säännöissämme määriteltyihin tarkoituksiin, tai sen voi osoittaa tiettyyn tarkoitukseen toimintamme puitteissa.
– Useimmat lahjoitukset tulevat testamenttien kautta, mutta meille voi myös lahjoittaa pienemmän summan esimerkiksi apurahana tai perustamalla nimetyn rahaston, talousjohtaja Marian Westerlund kertoo.
Akatemiaprofessorina ja kemiallisen reaktiotekniikan professorina Åbo Akademissa toimiva Tapio Salmi kertoo lahjoitussivustolla osoitteessa skapaframtid.fi, kuinka hän vuonna 2019 perusti omaa nimeään kantavan apuraharahaston. Apurahat on suunnattu kemiallisen reaktiotekniikan
– Lahjoitin Åbo Akademin säätiölle 50 000 euroa ja toivon, että voin tulevina vuosina tehdä useampia lahjoituksia. Säätiön ansiosta minä ja tutkijakollegani olemme voineet omistautua huipputason tieteelliselle tutkimukselle. Nyt haluan antaa saman mahdollisuuden tulevaisuuden kyvyille, Salmi sanoo.
Jos puolestaan taide ja kulttuuri ovat lähellä sydäntäsi, Åbo Akademin säätiö vastaanottaa myös lahjoituksia, joilla tuetaan säätiön museoita tai Suomen vanhinta teatterirakennusta, Åbo Svenska Teateria.
– Ihmiset tulevat aina tarvitsemaan taidetta ja kulttuuria, teatterinjohtaja Jukka Aaltonen toteaa. Hän kertoo kampanjasivustolla oman näkemyksensä siitä, miksi teatteri on meille ihmisille korvaamaton. Jotta taideala pysyisi elinvoimaisena myös tulevaisuudessa, tarvitaan jatkuvaa tukea.
Haluatko lahjoittaa?
Tutustu eri mahdollisuuksiin säätiön lahjoitussivustolla osoitteessa skapaframtid.fi tai ota yhteyttä talousjohtajaamme Marian Westerlundiin:
020 786 1420 / 040 7510 797
marian.westerlund@stiftelsenabo.fi