Sibelius-museo - Stiftelsen för Åbo Akademi

Sibelius-museo

Sibelius-museo on Suomen laajin ja monipuolisin musiikkimuseo. Museon noin 2000 soittimesta on esillä kokoelma perinne- ja taidemusiikkisoittimia eri puolilta maailmaa. Sibeliuksen elämäntyölle on luonnollisesti omistettu oma tilansa. Keväisin ja syksyisin museo järjestää keskiviikkokonsertteja, joissa kuullaan eri tyylilajien musiikkiesityksiä. Museon arkistossa on paitsi Jean Sibelius -kokoelma myös runsaasti muuta musiikkiin liittyvää materiaalia, kuten nuotteja, valokuvia ja äänitteitä. Sibelius-museo on mielenkiintoinen kohde paitsi asiantuntijoille, myös kaikille muille musiikin ystäville.

Nykyinen museorakennus vihittiin käyttöön vuonna 1968. Talon on suunnitellut arkkitehti Woldemar Baeckman, joka on myös piirtänyt useita muita Åbo Akademin uudemmista rakennuksista. Alkuperäisen sisustuksen suunnitteli sisustusarkkitehti Carin Bryggman ja ne muutokset, jotka tehtiin vuoden 2002 peruskorjauksen yhteydessä, on suunnitellut sisustusarkkitehti Assi Sandelin.

Museon seinäpinnat ovat lasia ja raakabetonia, jossa valujäljet on jätetty näkyviin. Monet harmoniset yksityiskohdat pehmentävät yleistä jäykkää linjaa, kuten esimerkiksi pääjulkisivun koristeelliset, betoniset ikkunankehykset sekä kiviset reunakaiteet. Rakennuksessa on kaksi kerrosta, joista alempi sijaitsee maan alla. Ylemmässä kerroksessa sijaitsee museo- ja konserttisali, jonka kattoa kannattelevat neljä suppilonmuotoista pilaria. Yläkerta muodostuu museosalin lisäksi kolmesta pitkästä osasta, jotka kehystävät atriumpihaa rakennuksen keskellä. Alakerrassa sijaitsee museon nk. urkusali, sekä opetus- ja arkistotiloja.

Sibelius-museon rakennus on eräs 1960-luvun modernismin omalaatuisimmista luomuksista. Sen yksinkertainen ja pelkistetty, mutta samalla jännittävä muotokieli houkuttelee arkkitehtuurista kiinnostuneita vieraita ympäri maailmaa. Museo on kulttuurihistoriallisen arvonsa vuoksi suojeltavien rakennusten listalla.

Lue lisää Sibeliusmuseosta