Lastenteatteri siirtyi ulos - Stiftelsen för Åbo Akademi
Apurahat ja tukiKulttuuriKulttuuria tukeva toiminta

Lastenteatteri siirtyi ulos

Åbo Akademin säätiöltä saamansa avustuksen turvin Lasten Estradi on pystynyt toteuttamaan koulu- ja päiväkotikiertueen, johon kuului 44 teatteriesitystä ulkotiloissa eri puolilla ruotsinkielistä Suomea. Ajatus ulkoteatterista syntyi halusta tavoittaa lapset myös pandemian aikana ja tuottaa heille iloa keskellä epätavanomaista koulu- ja päiväkotiarkea.

Lasten ulkoteatteri, jolla on ensi-ilta helmikuussa – ei kuulosta kovin perinteiseltä projektilta suomalaisissa olosuhteissa. Suomessa kuitenkin ollaan. Lasten ulkoteatteriprojekti, joka sai Åbo Akademin säätiöltä 39 000 euron avustuksen Hedvigs Minnen rahastosta, on erinomainen esimerkki korona-ajan luovuudesta. Helmikuussa Lasten Estradi alkoi tehdä kiertueita kolmen ulkoilmaesityksen kanssa, ja projekti jatkuu syyskuuhun asti. Projekti osoittaa, että lapsille on mahdollista järjestää jotain erityistä myös koulu- ja päiväkotiarkeen, jota eletään keskellä pandemiaa.

– Pääasia on, että olemme pystyneet järjestämään esityksiä koko vuoden ajan, mihin juuri kukaan muu ei ole pystynyt, sanoo Lasten Estradin luova johtaja ja tuottaja Anders Grönroos.

Ajatus teatteriesitysten järjestämisestä ulkona ympäri vuoden syntyi viime kesän loppupuolella.

– Huomasimme, että pandemia ei mene ohi niin nopeasti kuin monet toivoivat, ja ymmärsimme, että meidän oli keksittävä jotain uutta pystyäksemme ylipäätään tekemään töitä. Yleensä teemme todella paljon koulu- ja päiväkotikiertueita, mutta koska kouluihin ja päiväkoteihin ei enää päästetty ulkopuolisia, meidän oli keksittävä jokin muu tapa tavoittaa lapset.

Lasten Estradi muutti toimintaansa nopeasti.

– Ostin telttoja, jotka sekä toimivat näyttämönä että antavat yleisölle suojaa. Keväällä olimme kiertueella myös näyttämöautolla.

Syksyllä Lasten Estradi lähti kiertueelle lähinnä suomenkielisiin kuntiin projektissa, jonka pääasiallinen rahoittaja oli Svenska Nu.

– Ymmärsin, että suomenruotsalainen lapsiyleisö oli vaarassa jäädä kokonaan ilman teatteria. Laitosteatterit eivät ole kovin innokkaita kokeilemaan uutta, koska niiden toiminta on melko turvattua.

Grönroos myöntää, että matkan varrella on ollut useita haasteita. Suurin haaste on ollut rahoitus, kuten aina.

– Åbo Akademin säätiön ja muutamien muiden säätiöiden tuella olemme pystyneet toteuttamaan kiertueen suuressa mittakaavassa.

”– On aivan mahtavaa pystyä tarjoamaan erinomaisia esityksiämme edulliseen hintaan. Olemme toteuttaneet yhteensä 65 esitystä saamillamme avustuksilla.

Uutta tässä ei ole pelkästään konsepti eli teatterin tekeminen ulkona ympäri vuoden, vaan myös taloudellinen puoli eroaa aiemmista kiertueista.

– Yleensä koulukiertueita tehdessämme olemme pakostakin 3–4 kertaa kalliimpia kuin laitosteatterit. Ne toimivat jopa 70-prosenttisesti julkisella rahoituksella, eikä meillä ole sellaisia. Se vaikuttaa hintoihin.

Åbo Akademin säätiön ja muiden säätiöiden taloudellisen tuen ansiosta Lasten Estradin esitysten hinnat on saatu melko samalle tasolle laitosteattereiden kanssa.

– On aivan mahtavaa pystyä tarjoamaan erinomaisia esityksiämme edulliseen hintaan. Olemme toteuttaneet yhteensä 65 esitystä saamillamme avustuksilla. Samat kriteerit ovat koskeneet kaikkia – meidän pitää pystyä myymään edullisesti, jotta koulut ja päiväkodit voivat ostaa edullisesti.

Vastaanotto on ollut valtavan positiivinen.

– Ensinnäkin koulut ja päiväkodit ovat olleet kiitollisia siitä, että olemme edes pystyneet tarjoamaan jotain näinä aikoina, ja myös yleisö on pitänyt esityksistämme paljon. Sekä lapset että aikuiset ovat ymmärtäneet, että tämä on jotain aivan erityistä.

Tietoa Lasten Estradista

Lasten Estradi on esittänyt kiertueilla kolmea esitystä Lasten ulkoteatteri ‑projektissa: Keisarin uudet vaatteet, Apan Anders & komparkompisen sekä Maijan uusi ystävä, joka on kirjoitettu nimenomaan ulkoteatterikonseptia varten. Suomenruotsalaisille kouluille ja päiväkodeille on järjestetty yhteensä 65 esitystä, joista 44 on saanut rahoitusta Åbo Akademin säätiöltä.

Åbo Akademin säätiö myönsi suurimpana rahoittajana Lasten ulkoteatteri ‑projektille 39 000 euron toiminta-avustuksen Hedvigs Minnen rahastosta. Projektia tukivat myös Svenska folkskolans vänner (SFV), Stiftelsen Martha och Albin Löfgrens kulturfond sekä Konstsamfundet.

Lasten Estradia pyörittää yhdistys nimeltä Estrad Evenemang rf.

Henkilöstö koostuu kolmesta näyttelijästä, jotka tekevät keskimäärin 70–80-prosenttista työaikaa, puolipäiväisestä tuottajasta ja kokopäiväisestä luovasta johtajasta.

Improvisaatiota ja kaatosadetta

Vuodenajat ovat tietenkin asettaneet ulkoteatterille haasteita. Ulkona esiintyminen vaatii toisenlaista konseptia.

– Olemme yksinkertaistaneet kaikkea kerta toisensa jälkeen. Sisällä voi määrätä valon ja äänen käytöstä. Ulkona saa kuitenkin improvisoida paljon ja toimia yksinkertaisissa puitteissa. Ymmärsimme heti, ettei ulkona voi pitää 45 minuutin esityksiä. Lisäksi koulut toivoivat, että pystyisimme esiintymään pienemmille yleisöryhmille ja järjestämään useita esityksiä päivässä, jotta eri vuosiluokkia ei tarvitsisi sekoittaa keskenään.

Lyhyissä, noin 20 minuutin esityksissä kenellekään ei ehdi tulemaan kylmä helmikuun pakkasissa, ja vuorovaikutteisuus on toiminut hyvin koulujen ja päiväkotien pihoilla.

– Lapset liikkuvat, laulavat ja vastailevat kysymyksiin. Ulkoesityksemme ovat sekoitus show’ta ja näytöstä. Näyttelijöiden on tietenkin tehtävä paljon enemmän töitä saadakseen tunnelman kohoamaan ja koko lapsiryhmän mukaan, kun esitys on ulkona sateessa ja tuulessa.

Yllättävää kyllä, tekniikan kanssa ei ole ollut ongelmia, ei paukkupakkasilla eikä kaatosateessa.

– Esiintyessämme päiväkodeissa ja kouluissa tavoitamme kaikki lapset. Jos ajattelee demokraattisesti, koulu- ja päiväkotikiertueet ovat tavattoman tärkeitä.

Lasten ulkoteatterin tämänhetkinen projekti päättyy syyskuussa.

– Uskon, että jatkamme koulukiertueiden järjestämistä ulkona, vaikka koronatilanne paranisikin. Tämä konsepti toimii hyvin sekä meidän että koulujen kannalta.

Grönroos aikoo jatkossakin hankkia rahoitusta, jonka turvin kouluille ja päiväkodeille myydään taloudellisesti tuettuja esityksiä.

– Konsepti on saanut erittäin positiivisen vastaanoton sekä yleisöltä että rahoittajilta.

Tietoa Hedvigs Minne -rahastosta

Hedvigs Minne -rahaston omistaja ja hallinnoija on Åbo Akademin säätiö. Hedvigs Minne rf -yhdistys lahjoitti Axel ja Hedvig Haartmanin taiteilijakodin, laajan taidekokoelman ja sijoitussalkun Åbo Akademin säätiölle vuonna 2017.

Rahaston tehtävänä on hoitaa ja ylläpitää aviopari Axel ja Hedvig Haartmanin taiteilijakotia Luostarinkatu 3:ssa Naantalissa ja heidän taide- ja muita kokoelmiaan sekä edistää luovaa tieteellistä tutkimustyötä ja luovaa taiteellista työtä Suomessa.

Osa varoista myönnetään Åbo Akademin kautta, ja osan jakaa Åbo Akademin säätiön hallitus saapuneiden hakemusten perusteella.

Axel Haartman (1877–1969) oli monipuolinen kulttuurivaikuttaja: taiteilija, kirjailija, taidekriitikko, kuvittaja, mainospiirtäjä, taidekauppias ja taidemuseon johtaja. Hedvig Haartman o.s. Stolpe (1874–1967) oli talon emäntä ja osallistui parin aktiiviseen seuraelämään.