Ett Hem-museon tekstiilien konservointi
Vuonna 2019 Ett Hem –museon rakennuksessa aloitettiin mittava korjaustyö, joka käsitti koko rakennuksen tuulettuvan alapohjan ja lattioiden uusimisen. Museorakennuksen korjaustyö on aina aikaa vievä, haastava ja monenlaista erikoisosaamista vaativa projekti. Kokoelmien siirto ja käsittely vaativat sekä monen konservaattorin, että museotyöntekijän työpanoksen. Ennen kuin lattiaremontti voitiin aloittaa, oli koko rakennus tyhjennettävä. Kokoelmat pakattiin huolellisesti ja siirrettiin väliaikaiseen varastoon.
Museorakennuksessa oli todettu kosteusvaurio ja siellä olevat esineet olivat altistuneet mikrobeille. Homepöly ja -haju tarttuvat kiinni kaikille pinnoille, myös pystypinnoille. Koska tekstiilit ovat huokoista materiaalia, niissä on erityisen paljon pinta-alaa, johon haitalliset hiukkaset voivat tarttua. Vaikka itiöitä ja hajuyhdisteitä kulkeutuisi ilman välityksellä tekstiileihin, mikrobit eivät varsinaisesti kasva tekstiileissä, koska yleensä kasvuun tarvittava kosteus puuttuu. On kuitenkin mahdollista, että mikrobi aktivoituu, jos altistunut tekstiili tai esine jostain syystä joutuu sen kasvulle suotuisiin olosuhteisiin. Sen tähden on tärkeää, että kaikki tilassa olleet tekstiilit ja myös muut esineet puhdistettiin huolellisesti.
Tekstiilikonservaattorit Taina Leppilahti ja Henna Koskinen (Arvotekstiilipalvelu Tupulatäkki Oy) aloittivat tekstiilien pakkaamis- ja konservointiprojektin tammikuussa 2019. Ett Hem –museon tekstiilikokoelmaan kuuluu mm. ryijyjä, mattoja, pöytäliinoja ja kirjailtuja tyynyjä.
Tekstiilikonservaattorit Henna Koskinen ja Taina Leppilahti pakkaamassa museon tekstiilejä.
Kuva: Tupulatäkki Oy
Tekstiilien konservointiprojekti alkoi tekstiilien pakkaamisella väliaikaiseen säilytykseen. Kaikki tekstiilit dokumentoitiin valokuvaamalla ja niiden tila arvioitiin joko vakaaksi tai epävakaaksi. Vakaa tarkoitti, että tekstiili voitiin puhdistamisen jälkeen palauttaa näyttelyyn ja epävakaa että tekstiili vaati enemmän konservointia ennen näyttelyyn palaamista. Dokumentoinnin ja pakkaamisen ohessa tekstiilit pintapuhdistettiin jo ensimmäisen kerran imuroimalla ne tekstiilisuulakkeella. Koska museorakennuksesta oli löytynyt sädesientä, konservaattorit käyttivät suojavälineitä, kuten esimerkiksi moottoroitua hengityssuojainta ja tyvek-haalaria.
Tekstiilikonservoinnin toinen vaihe tehtiin Tupulatäkki Oy:n työhuoneella Tammisaaressa. Tekstiilit imuroitiin alipaineistetussa tilassa uudelleen hyvin pienillä suulakkeilla, jotta puhdistaminen saatiin kohdistettua mahdollisimman hyvin kankaan sidoksen väleihin, sekä tekstiilin saumoihin ja poimuihin. Sen jälkeen tekstiilit tuuletettiin ritilätasolla vähintään kahden ja jopa kuuden vuorokauden ajan. Tämän jälkeen kaikki ne tekstiilit pestiin, joiden peseminen purkamatta oli mahdollista. Puhdistamisen jälkeen tekstiileissä olevia reikiä tuettiin. Osalle tekstiileistä oli tehtävä myös muita konservointitoimenpiteitä.
Koit olivat tehneet tuhojaan tyynyssä ja sisätyyny jouduttiin uusimaan. Tyynynpäällinen konservoinnin jälkeen.
Kuvat: Tupulatäkki Oy
Konsulinnan huoneen kokolattiamatto 1800-luvulta oli huonossa kunnossa. Se on koottu 7 kappaleesta, jotka olivat kiinnitetty toisiinsa käsin ompelemalla. Matto dokumentoitiin tarkasti, jonka jälkeen välisaumat purettiin käsittelyn helpottamiseksi. Maton kappaleet pintapuhdistettiin imuroimalla, jonka jälkeen ne pestiin yksitellen. Tekstiilissä oli käytetty aikaisemmin hyönteismyrkkyä, joten mattoa pestessä oli käytettävä hengityssuojainta ja kohdepoistoa. Matossa olevia reikiä tuettiin pellavakankaalla.
Projektityöntekijä Anne Hänninen pesemässä yhtä konsulinnan huoneen kokolattiamaton kappaleista.
Kuva: Tupulatäkki Oy
Tekstiilikonservaattorit puhdistivat seuraavat tekstiilit:
- 57 kpl isoja rullattavia tekstiilejä kuten mattoja, pöytäliinoja, verhoja (joista vain osa on museotekstiilejä) ja ryijyjä
- 16 kpl pienempiä rullattavia kaitaliinoja
- 28 kpl tyynyjä
- 19 kpl pikkuliinoja
- 15 kpl muita erilaisia tekstiiliä sisältäviä esineitä kuten lampunvarjostimia, takan kipinäsuojat, käsitöissä käytettäviä painoja ja asusteita kuten aamutossut
- konsulinnan huoneen kokolattiamatto
Lue lisää myös taidekonservoinnista.