Bidrag och understödKulttuuriKulttuuria tukeva toimintaLehdistötiedotteetxArtikkeli-1

Apurahoja ja koronatukea Turkulaisille kuvataiteilijoille

By 31 toukokuu, 2021 No Comments
HENNA AHO: A Footnote on Authorship, 2021

Henna Aho: A Footnote on Authorship, 2021

Åbo Akademin säätiö hallinnoi yli 400 rahastoa ja myöntää vuosittain 15–20 miljoonaa euroa tieteelliseen tutkimukseen, koulutukseen, taiteeseen ja kulttuuriin kohdistettuja palkintoja, stipendejä ja apurahoja.

Turun taidemuseota hallinnoiva Konstföreningen i Åbo r.f.  – Turun Taideyhdistys ry. jakaa vuosittain apurahoja Turun alueella asuville ammattikuvataiteilijoille. Tänä keväänä tukea myönnettiin 13 taiteilijalle yhteensä 47 000 euroa.

Åbo Akademin säätiön hallinnoimasta Ellen ja Magnus Dahlströmin testamenttirahastosta myönnettiin 10 000 euroa kuvataiteilija Henna Aholle (s. 1977). Aho tunnetaan rohkeana maalarina, jonka työskentelyn keskiössä ovat materiaalit, niiden identiteetti, alkuperä, vaikuttavuus ja energia. Hänen tuotantoaan tullaan näkemään Forum Boxissa ja Turun Taidehallissa vuonna 2022.

Pitkittyneen koronatilanteen vuoksi Taideyhdistys jakoi myös koronatukea taiteilijoille, joiden työskentelymahdollisuudet ovat vähentyneet tai toimeentulo vaarantunut koronakriisin vaikutuksesta. Ellen ja Magnus Dahlströmin testamenttirahastosta jaettavan 2 000 euron suuruisen koronatuen saivat 10 kuvataiteilijaa: Shareef Abou Askar, Juha Allan Ekholm, Selma Haro, Lotta-Lucia Laine, Lotta Leka, Jone Mutka, Mikko Paakkola, Anna Saijonkivi, Anni Tahkola ja Sebastian Ziegler.

Haussa olleiden apurahojen lisäksi kuvataiteilija Antti Jussilalle myönnettiin 12 000 euron stipendi Åbo Akademin säätiön hallinnoimasta Henry Lönnforsin testamenttirahastosta. Rahastoon sisältyy myös Puolalanpuistossa sijaitseva Henry Lönnforsin ateljee, jossa Jussila työskentelee Turun Taideyhdistyksen valitsemana stipendiaattina vuosina 2021– 2023.

Vuonna 1891 toimintansa aloittanut Konstföreningen i Åbo r.f. – Turun Taideyhdistys ry. on perustettu edistämään taiteen harrastusta, ymmärtämystä ja sen harjoittamista Varsinais-Suomen alueella sekä ylläpitämään taidekokoelmaa. Näistä toiminnoista on vastannut vuodesta 1904 Puolanpuistossa sijaitseva Turun taidemuseo, jonka veljekset Ernst ja Magnus Dahlström rakennuttivat ja lahjoittivat Turun kaupungille ylläpidettäväksi Taideyhdistyksen taidemuseotoiminnan käytössä. Veljekset Dahlström olivat myös mukana perustamassa Åbo Akademin säätiötä vuonna 1917.