Åbo Akademin säätiö panostaa julkiseen taiteeseen Astrassa ja järjestää performanssitaiteilijoiden teoshaun
Åbo Akademin säätiö järjestää teoshaun performanssitaiteilijoille osana kampusrakennus Astran taidekonseptia Polttava aika. Tavoitteena on, että tuleva teos on vuorovaikutteinen performanssiteos, joka osallistaa sekä Astran käyttäjiä että turkulaisia. Astraa rakennetaan Åbo Akademin kampus-alueelle Turkuun.
Teoshakuun on kutsuttu viisi merkittävää suomalaista ja kansainvälistä taiteilijaa ja taiteilijaryhmää: Tytti Arola (FIN), gustaf broms (SWE), Recover Laboratory (FIN), Nastja Säde Rönkkö (FIN) ja Joshua Sofaer (UK). Jokaisella kutsutulla taiteilijalla on erityinen kyky luoda teoksia ja kohtaamisia, jotka osallistavat yleisön joko osana luomisprosessia tai itse esityksessä.
”Suuren mittakaavan performanssiteoksen suunnittelu ja toteuttaminen yliopistorakennuksessa on ainutlaatuinen ja uraauurtava hanke suomalaisessa julkisessa taiteessa. Kaiken julkiseen tilaan sijoitettavan taiteen ei tarvitse olla pysyvää. Taideteos voi olla myös hetkellinen, ohimenevä kohtaaminen, joka tempaa yleisön mukaansa siinä hetkessä”, sanoo Åbo Akademin säätiön intendentti Ulrika Grägg.
Performanssiteoksen lähtökohtana on paikan, hetken ja yhteisön ainutlaatuinen luonne ja historia, mutta se voi käsitellä myös Astran ja koko kampusyhteisön tulevaisuutta. Elämyksellinen teos voi toteutua esimerkiksi esityksenä, tapahtumana tai esityssarjana.
Teoksen teemana on Kohtaamisia ajassa
Teoksen teema on laadittu yhteistyössä New Performance Turku Biennalen kanssa, joka on yksi Suomen johtavista performanssi- ja esitystaiteen toimijoista. Kohtaamisia ajassa -teema pohjautuu kolmiosaiseen taidekonseptiin, jonka Public Art Agency Finland on suunnitellut yhteistyössä Åbo Akademin säätiön kanssa Astran julkista taidetta varten. Teoshaku toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe järjestetään 4. syyskuuta ja 31. lokakuuta välisenä aikana, ja siinä ovat mukana kaikki viisi kutsuttua taiteilijaa. Kaksi ehdotusta etenee toiseen vaiheeseen, ja tuleva teos valitaan helmikuussa 2025. Tulevan teoksen valitsee työryhmä, johon kuuluu Åbo Akademin säätiön, Åbo Akademin, Åbo Akademin ylioppilaskunnan, arkkitehtitoimisto Sarc+Siggen sekä Turun museokeskuksen edustajia.
Vuosina 2025–2026 teoksen luomisprosessi ja esitys mahdollistavat uusia näkökulmia ja kohtaamisia Astran ja yliopistoyhteisön arjessa sekä juhlatilaisuuksissa. Teos toteutetaan ensin yhdessä Astra-yhteisön kanssa ja myöhemmin avoimesti kaikille kaupunkilaisille, kun Astra avataan vuonna 2026.
”Performanssitaiteen menetelmät mahdollistavat sen, että sekä taideteoksella itsellään että sen luomisprosessilla on potentiaalia luoda uutta yhteisöllisyyttä, tuoda ihmisiä yhteen, vaikuttaa paikan monikerroksiseen historiaan sekä reagoida akateemisen yhteisön perinteisiin ja käytäntöihin. Lisäksi taideteos voi paljastaa sekä uusia että yllättäviä puolia paikasta,” kertoo Leena Kela, taiteellinen johtaja, New Performance Turku.
Astran taidekonsepti
Rakennuksen kokonaistaidekonseptin ohjaava teema, Polttava aika, on saanut inspiraationsa Turun yliopistollisen korttelin historiallisista kerroksista sekä näkyvistä ja näkymättömistä aikakerrostumista. Konsepti kattaa kolme taideteosta: yhden sisätiloihin sijoitettavan teoksen, yhden ulkoteoksen sekä yhden abstraktin teoksen.
Sisätilateoksen luo suomalainen kuvataiteilija Jouna Karsi. Ruotsalaisen kuvataiteilija Hilda Hellströmin ulkoteos Passage of Time valittiin yksimielisen tuomariston valinnasta kutsukilpailun voittajaksi.
Lisätiedot:
Ulrika Grägg, Åbo Akademin säätiön intendentti
Sähköposti: ulrika.gragg@stiftelsenabo.fi
Puhelin: 040 866 9777
Anni Sundbacka, New Performance Turku, toiminnanjohtaja
Sähköposti: anni@newperformance.fi
Puhelin: 040 051 0730ce Turku
E-post: anni@newperformance.fi
Tel: 0400 510730