Åbo Akademin säätiö myy Rettigin tupakkatehtaan Turun kaupungille - Stiftelsen för Åbo Akademi sr
KiinteistötLehdistötiedotteet

Åbo Akademin säätiö myy Rettigin tupakkatehtaan Turun kaupungille

Kuva: Heikki Räisänen

Åbo Akademin säätiö ja Turun kaupunki ovat tänään allekirjoittaneet kauppakirjan niin kutsutusta Rettigin tupakkatehtaasta. Turun kaupunki ostaa 12 miljoonalla eurolla useita rakennuksia käsittävän kiinteistön osoitteessa Nunnankatu 4. Rettigin kiinteistö kattaa 9000 neliömetrin kiinteistöomaisuuden.

Aloite Åbo Akademin säätiön omistaman kiinteistön ostamiseen tuli Turun kaupungilta. Kaupungin on tarkoitus kehittää kiinteistöstä kulttuuritalo. Kauppaa käsiteltiin kaupunginvaltuustossa 18. lokakuuta 2021. Päätös on myös strategisesti merkittävä Turun kaupungille, sillä se mahdollistaa Vanhankaupungin kehittämisen yhtenä kokonaisuutena.

– Olemme tyytyväisiä, että juuri Turun kaupunki ottaa haltuunsa Rettigin kiinteistön kulttuuritalon luomista varten ja kehittääkseen historiallisesti merkittävää korttelia, sanoo Åbo Akademin säätiön toimitusjohtaja Lasse Svens. Kiinteistön käyttötarkoitus tulee jatkossakin olemaan linjassa säätiön arvojen kanssa, mistä luonnollisesti olemme iloisia, jatkaa Svens.

Säätiö on omistanut kiinteistön vuodesta 1986 saakka. Kiinteistö hankittiin Åbo Akademin tilantarpeen turvaamiseksi pitkällä tähtäimellä sekä ruotsinkielisen yläkoulu- ja lukio-opetuksen keskittämisen mahdollistamiseksi Turun keskustaan. Åbo Akademi toimi tiloissa vuoteen 2004 saakka ja Åbo Hemslöjdslärarinstitut sekä Åbolands vårdutbildning toimivat tiloissa vuosina 1986–1996. Ab Yrkeshögskolan Sydväst – nykyisin Yrkeshögskolan Novia – oli yksi pääasiallisista vuokralaisista vuosina 1997–2017, minkä jälkeen tiloja on vuokrattu satunnaisesti eri toimijoille.

Kun Yrkeshögskolan Novia muutti Gadolinian kortteliin, päätti Åbo Akademin säätiö myydä Rettigin kiinteistön. Säätiö on käynyt keskusteluja kiinnostuneiden ostajien kanssa syksyn 2021 aikana.

– Kiinteistön myyminen on osa sijoitusstrategiaamme vähentää kiinteistöomistusta, jotta voimme panostaa aktiivisiin sijoituksiin. Olemme tyytyväisiä siihen, että kiinteistö saa uuden omistajan, sillä se on ollut myynnissä jo pidemmän aikaa, toteaa Lasse Svens.

Lisätiedot: 
Lasse Svens, toimitusjohtaja 
050 056 2945