Toimisto- ja liiketilat - Stiftelsen för Åbo Akademi

Toimisto- ja liiketilat

Auriga Business Center

Juhana Herttuan Puistokatu 21, Turku

Aurigan rakennus on 1940-luvulta. Åbo Akademin säätiö osti rakennuksen Turun kaupungilta vuonna 2011. Helmikuussa 2013, noin puolitoista vuotta kestäneen saneeraustyön jälkeen rakennus avattiin nykyaikaisena toimitilana käytyään läpi täydellisen peruskorjauksen. Rakennuksen sisätiloissa näkyy paikoin karkeakin teollisuusmiljöö, ja toisaalta on kunnostettu rakennusajalletyypillisiä arkkitehtonisia yksityiskohtia. Vuokralaisia ovat Rajavartiolaitos, Axxell, Ammattikorkeakoulu Novia, Turun satama ja moni muu.

Lue lisää Aurigasta

Piispankatu 14

Piispankatu 14, Turku

Ett Hem museoon kuuluva lisärakennus toimii kahvilatilana. Kokonaisuuden rakennutti Carl Procopé vuosina 1828-1829 Turun palon jälkeen. Vuonna 1962 Åbo Akademin säätiö sai lainhuudatuksen tontille. Eteläinen lisärakennus on toiminut talonmiehen asuntona ja ollut Åbo Akademin kirjaston käytössä. Lisärakennus remontoitiin kahvilatilaksi vuonna 2015.

Lue lisää

Domvillan

Gezeliuksenkatu 2 b, Turku

Domvillan rakennettiin vuosina 1829–1831. Ellen ja Magnus Dahlström testamenttasivat rakennuksen Åbo Akademin säätiölle vuonna 1923. Talo peruskorjattiin vuosina 2012–2013. Talossa toimi monen vuoden ajan useita valtiotieteiden aineita (kauppaoikeus, julkisoikeus, yksityisoikeus) sekä meri- ja kauppaoikeuden instituutti. Tänä päivänä rakennuksen toisessa kerroksessa toimii mainostoimisto.

Hus Lindman

Piispankatu 15, Turku

Hus Lindman rakennettiin todennäköisesti 1832 P.J. Gylichin piirustusten mukaan provinsiaalilääkärille Gustav Rosellille. Åbo Akademin säätiö osti kiinteistön 1933. 1950-luvulta lähtien kiinteistö on ollut Åbo Akademin käytössä. Ensiksi talossa toimi Sibeliusmuseo, myöhemmin englannin- ja ruotsinkielen instituutiot, kielikeskus ja valtio-oppi. Valtiotieteilijöiden aikaan talo sai nimen Hus Lindman, valtio-opin professori Sven Lindmanin mukaan. Kiinteistö saneerattiin kokonaisuudessaan 2010 ja tänään taloa vuokraa ravintola Grädda.

Lue lisää ravintolasta

Gripen

Hämeenkatu 13, Turku

Gripen, jonka pinta-ala on 3400 m², valmistui 1999. Nimi Gripen on peräisin korttelin historiallisesta nimestä. Kiinteistön vuokralaiset ovat muun muassa Åbo Akademi ja Tuomiokapituli.

Observatoriet

Tähtitorni

Vartiovuori, Turku

Saksalainen arkkitehti Carl Ludvig Engel (1778-1840) suunnitteli Vartiovuorenpuiston Tähtitornin. Rakennuttajana toimi v. 1640 perustettu Turun Kuninkaallinen Akatemia. Opetus- ja tutkimustarkoitukseen rakennettu Tähtitorni valmistui vuonna 1819, mutta jo v. 1828 Turun Akatemia muutti Helsinkiin ja sen myötä opetus- ja tutkimustyö rakennuksessa päättyi. Vuosien saatossa Tähtitornissa ovat toimineet mm. Turun Merenkulkuoppilaitos ja Merihistoriallinen museo. Åbo Akademin säätiö osti Tähtitornin Turun kaupungilta v. 2007 ja nykyisin rakennus on säätiön hallinnon käytössä.

Tutustu tähtitorniin Digimuseossa

Reuterska huset

Henrikinkatu 9, Turku

Reuterin talo on rakennettu vuosina 1861–63 assessorille ja hovioikeudenneuvos Karl Procopélle. Talon suunnittelivat Georg Theodor Chiewitz ja Frans Lüchou. Talo siirtyi Åbo Akademin omistukseen 1920-luvun alussa ja talossa on sen jälkeen toiminut esimerkiksi kauppakorkeakoulu, kurssikirjasto sekä teologinen tiedekunta. Reuterin talo kunnostus valmistui vuonna 2017. Tänään talon vuokralaisia ovat muun muassa Folkhälsan.

Jokitalo

Gezeliuksenkatu 2 a

Åhuset rakennettiin vuosina 1830–1831 kirjanpainaja Christian Johan Ludvig Hjeltille. Åbo Akademin säätiö osti kiinteistöt vuonna 1941. Talo jaetiin useampiin pienempiin asuntoihin ja vuokrattiin aluksi yksityisille perheille. Vuonna 1966 talossa käynnistyi mittava uudistustyö valtiotieteiden tiedekunnan tilaa varten. Myös saksan kielen laitos ja kielilaboratorio ovat toimineet Åhusetissa. Talo on peruskorjattu vuosina 2010–2012 ja nykyään vuokrattu toimistokäyttöön.