Taidekokoelmat - Stiftelsen för Åbo Akademi

Taidekokoelmat

Åbo Akademin säätiön taidekokoelman teoksia on nähtävillä Turussa ja Naantalissa sijaitsevissa museoissa sekä Åbo Akademin tiloissa. Kokoelmassa on öljymaalauksia, akvarelleja, grafiikkaa, piirroksia ja veistoksia. Kokoelma sai alkunsa, kun Åbo Akademi ryhtyi tilaamaan muotokuvia 1920-luvun alussa. Muotokuvakokoelmassa on muun muassa Eero Järnefeltin, Hugo Backmanssonin, Verner Thomén, Teodor Schalinin ja Antti Favénin teoksia. Vuosien mittaan taidekokoelma on laajentunut lähinnä lahjoitusten kautta, ja nykyisin siihen kuuluu yli 2 000 teosta. Taiteilijoista voidaan mainita Werner Holmberg, Thorsten Waenerberg, Berndt Lindholm, Hjalmar Munsterhjelm, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Helene Schjerfbeck, Fanny Churberg, Ada Thilén ja Elin Danielson-Gambogi. Mittavimpia lahjoituksia on taidekokoelma, jonka säätiö sai osana Alfred ja Hélène Jacobssonin kodin lahjoitusta vuonna 1932. Vuonna 1937 J.W. Brummer lahjoitti säätiölle kokoelman, johon kuuluu muun muassa Brummerin enon, taiteilija Severin Falkmanin teoksia. Useita Santeri Salokiven ja Marcus Collinin teoksia tuli säätiön omistukseen Inga Schröderin ja Eugenie Forss-Michaelin lahjoitusten myötä vuosina 1960–1980. Bo Hjeltin vuonna 2005 lahjoittamat Akseli Gallen-Kallelan, Albert Edelfeltin, Magnus Enckellin ja Verner Thomén teokset täydentävät kokoelmaa. Vuonna 2017 lahjoitettu Casa Haartman sisältää sekä Axel Haartmanin omia luonnoksia, maalauksia ja grafiikkaa että Suomen kultakauden taiteilijoiden töitä.

Taidekokoelma Finnassa

Åbo Akademin säätiön taidekokoelmiin voi tutustua Finnassa. Ainoastaan osa kokoelmistamme on julkaistu ja lisää aineistoa luetteloidaan jatkuvasti.

Tutustu säätiön kokoelmiin Finnassa.

Taidekokoelmat verkossa

Åbo Akademin säätiö on allekirjoittanut sopimuksen ”Taidekokoelmat verkossa”. Sopimus antaa meille oikeuden esitellä kokoelmissa olevat teokset, jotka ovat tekijänoikeuden alaisia, verkossa ja sosiaalisessa mediassa.

Kysymyksiin taidekokoelmasta vastaa:

Ulrika Grägg

Intendentti (vastaa taidekokoelmasta)

Puh.  040 866 9777
ulrika.gragg@stiftelsenabo.fi