Sibelius-museon syysohjelmassa perinteisten konserttisarjojen lisäksi betonibrutalismia ja uutuutena oopperaa
Turun Sibelius-museo kutsuu oopperan ja taiteen ystävät unohtumattomalle matkalle Ihmisen ääni -monologioopperan syövereihin marraskuussa. Neljänä iltana on luvassa kiehtova ja syvällinen oopperaelämys, joka käsittelee aiheita rakkaudesta sisäisiin demoneihin. Myös tutut konserttisarjat palaavat ohjelmistoon syksyllä Sibbe Live! – ja Fredagar på Sibbe -konserttisarjojen myötä. Näyttelytilan taas valtaa betonibrutalismi.
Sibelius-museon lavalla hehkuu intohimo ja draama, kun Francis Poulencin säveltämä ja hänen viimeiseksi työkseen jäänyt monologiooppera Ihmisen ääni (La Voix Humaine) saa uuden, ennennäkemättömän tulkinnan.
”Olemme innoissamme, että voimme ensimmäistä kertaa tuoda oopperaesityksen museon konserttisaliin. Salin akustiikka suorastaan vaatii oopperan esittämistä. Tutut konserttisarjamme taas tarjoavat niin kantaesityksiä kuin uusia artistituttavuuksia. Näyttelypuolella vieraamme pääsevät sukeltamaan betonibrutalismin saloihin aidossa brutalistisessa ympäristössä.”, kulttuurituottaja Johannes Juva kertoo.
Ihmisen ääni -oopperan ohjaaja Mikko Rantanen on taikonut lavalle ainutlaatuisen näkökulman, joka vie meidät 1950-luvun mielisairaalan huoneeseen.
”Oopperan tarina on hyvin selväpiirteinen ja johdonmukainen, mutta antaa varaa myös tulkinnoille. Se on mielestäni merkki oopperataiteen helmestä, mitä ei pysty kuluttamaan loppuun. Ooppera ojentaa peilattavissa olevia kuvia ihmisyyden herkkyydestä”, kuvailee ohjaaja Rantanen.
Vuonna 1958 ensi-iltansa saanut Ihmisen ääni herättää eloon Jean Cocteaun tekstissä kudotut tunteet ja tarinan.
”Sibelius-museon hieno konserttisali toimii erinomaisena miljöönä tämän kaltaiselle monologioopperalle, jolloin musiikin luoman tarinan intiimi tunnelma voi parhaimmillaan tiivistyä suorastaan käsinkosketeltavaksi. Ilmaisuvoimaisen ja moniulotteisen musiikin avulla hyljätyn ja epätoivoisen naisen vaihtuvat mielialat, tunteet ja elämänhallinnan katoaminen saavat soivan muodon,” kertoo sopraano Annukka Kuivisto, joka tulkitsee päähenkilöä.
Ihmisen ääni -oopperan ensi-ilta on 17. marraskuuta. Lisäesityksiä on luvassa 22., 25. ja 30. marraskuuta. Teos on noin tunnin pituinen.
Syyskuusta alkaen musiikkiesityksistä pääsee Sibelius-museossa nauttimaan Sibbe Live! – ja Fredagar på Sibbe -konserttisarjojen parissa. Syyskuun 17. päivänä aukeaa myös Rakas vihattu betoni – Brutalismi Suomessa -näyttely, jossa yleisö viedään arkkitehtoniselle aikamatkalle Suomen tunnettuihin brutalismirakennuksiin.
Katso konserttien lisätiedot.
Lisätietoa näyttelystä löytyy täältä.
La Voix Humaine
Musiikki: Francis Poulenc
Teksti: Jean Cocteau, käännös Mikko Rantanen
Sopraano: Annukka Kuivisto
Piano: Jaana Luuppala
Ohjaaja: Mikko Rantanen
Puvustus: Anniina Kuula
Ihmisen ääni (La Voix humaine) on viimeinen Francis Poulencin säveltämä monologiooppera vuodelta 1958, joka sai ensiesityksensä Milanon Piccolo Scala -oopperassa. Noin tunnin pituinen teos perustuu Jean Cocteaun näytelmään, minkä ensiilta oli vuonna 1930. Jean Cocteau (1889–1963) oli ranskalainen surrealistinen runoilija, kirjailija, muotoilija ja filmintekijä. Francis Poulenc (1899–1963) oli ranskalainen taidemusiikin säveltäjä ja pianisti. Suomessa teoksen esitti vuonna 2022 oopperalaulaja Karita Mattila Suomen Kansallisoopperan tuotantona.
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Kulttuurituottaja Johannes Juva
puh. 050 409 6436
johannes.juva@stiftelsenabo.fi
Sibelius-museo
Piispankatu 17, Turku