Museot

Sibelius-museon konserttisarja Sibbe Live!

By 8 syyskuu, 2020 No Comments

Elävää musiikkia Sibeliusmuseossa joka keskiviikko läpi syksyn! Monipuolisesta ohjelmistostaan tunnettua konserttisarjaa on järjestetty jo vuodesta 1968 lähtien. Syksyn konserteissa kuullaan muun muassa jazzia, kotimaista nykymusiikkia ja flamencoa.

Flamencokitaristi Toni Jokiniitty aloitti konserttisarjan 2.9. Jokiniitty herättää henkiin andalusialaisen kitaraperinteen Suomessa ja esittää niin tunnettuja flamencoklassikoita kuin omia sävellyksiään ja jopa vielä julkaisemattomia uutuuskappaleita.

Keskiviikkona 9.9. lavalle nousee sellistiduo Anna-Maaria ja Olli Varonen. Heidän konsertissaan kuullaan mm. Mozartin, Schubertin, Boccherinin ja Bartókin teoksia. He ovat tänä vuonna soittaneet yhdessä 20 vuotta.

– Konserttikokemus syntyy muusikon ja yleisön vuorovaikutuksesta, jossa molemmat osapuolet ovat yhtä tärkeitä.  Voi kuulostaa erikoiselta, mutta yleisön hiljaisuus ja sanaton viestintä on usein hyvin voimakasta, selittää Olli Varonen.

Turkulaismuusikot Andreas Helling (sello) ja Tuuli Lempa (piano) nousevat lavalle 16.9. klassisen musiikin merkeissä. Pohjoismaista jazzia ja perinteistä flamencoa yhdistävä, Martti Vesalan ja Joonas Wideniuksen tähdittämä duo Doble Doble esiintyy 7.10. Dialogi ja improvisaatio ovat keskeisessä osassa heidän konsertissaan. Konserttisarja päättyy 9.12. Turun taideakatemian kanssa järjestettävään yhteiskonserttiin. Konsertit alkavat klo 19.

Vallitseva pandemiatilanne on Sibelius-museossa otettu huomioon ja eri toimenpiteitä on tehty, jotta vierailijat voisivat tuntea olonsa turvalliseksi museo- ja konserttivierailunsa aikana. Konserttisarjan yleisökapasiteettia on rajoitettu, istuinpaikkojen väliin on jätetty enemmän tilaa ja käsidesinfiointiainetta on aina saatavilla.

–       Tuntuu hienolta, että voimme jatkaa tätä vanhaa keskiviikkoiltojen konserttien perinnettä. Ohjelmisto on monipuolinen ja musiikkia löytyy jokaiseen makuun, sanoo museonjohtaja Ulrika Grägg.

3 näyttelyä saman katon alla

Museon pysyvästi esillä oleva soitinkokoelma kuvaa suomalaista musiikkikulttuuria. Keväällä avatussa ”Sibelius – the one and only” -näyttelyssä esitellään säveltäjästä tuntemattomampi puoli. Näyttely kertoo Jean Sibeliuksesta yksityishenkilönä, hänen arjestaan ja suhteestaan Turkuun.

Erikoisnäyttely ”Eric Adlercreutz – arkkitehdin kynä kohtaa paperin” on toteutettu yhteistyössä Pro Artibus -säätiön kanssa ja se avaa piirtämisen roolia monipuolisen arkkitehdin elämässä ja työssä.

Musiikkia ja yhteistyötä

Syksyn ohjelmisto sisältää myös yhteistyöprojekteja. Musiikkia museossa -projekti on toteutettu yhdessä Turun konservatorion kanssa, ja sen puitteissa konservatorion opiskelijat esiintyvät museossa joka toinen torstai klo 15, musiikista pääsee nauttimaan sisäänpääsylipun hinnalla. Turun taideakatemian kanssa tuotetaan viisi konserttia, joista kaksi Beethoven-teemalla ja loput ovat saaneet inspiraationsa espanjalaisista sävelistä.

Koko syksyn ohjelmisto ja päivitetyt tiedot osoitteessa sibeliusmuseum.fi