Anne-Marie Cronströmin muistorahasto
Perustamisvuosi: 2000
Alkuperäinen arvo: 3 267 385,27 mk
Arvo 12/2023: 1 880 697,57 €
Rahaston tarkoituksena on myöntää apurahoja Åbo Akademin väitöskirjatason jatko-opiskelijoille kielentutkimuksen, taidehistorian ja pohjoismaisen kirjallisuudentutkimuksen aloilla.
Rahaston käytettävissä oleva tuotto jaetaan Åbo Akademin väitöskirjatason jatko-opiskelijoille seuraaviin tutkimusaiheisiin:
– vironruotsin murteet
– suomenruotsalaiset murteet, erityisesti Pohjanmaan murteet
– taidehistoria; maalaustaide ja grafiikka
– pohjoismainen kaunokirjallisuus.
Cronströmin pariskunta
Nils-Gustav Cronström (1921–2006) perusti Anne-Marie Cronströmin muistorahaston kunnioittaakseen Estonian onnettomuudessa 28.9.1994 menehtynyttä vaimoaan. Anne-Marie Cronström, o.s. Nelin, (1923–1994) työskenteli suuren osan elämästään Uppsalan murre- ja kansanperinnearkistossa, jossa hän erikoistui ruotsin murteisiin ja arkiston vironruotsalaisiin kokoelmiin. Vielä eläkkeellä ollessaan hän työsti materiaalia viro–ruotsi-sanakirjaa varten. Syyskuussa 1994 hän oli vierailemassa Virossa juuri tutkimustyönsä vuoksi.
Filosofian kandidaatti Anne-Marie oli kotoisin Vaasasta ja Nils-Gustav Porvoosta. He olivat tutustuneet toisiinsa Anne-Marien opiskellessa Helsingissä, ja pari avioitui Uppsalassa vuonna 1946. Jo ennen avioitumistaan he olivat työskennelleet yhdessä Uppsalan murre- ja kansanperinnearkistossa. Pariskunta asettui asumaan Vaasaan. Nils-Gustav ja Anne-Marie Cronströmillä ei ollut perillisiä, joten vaimonsa kuoleman jälkeen Nils-Gustav kääntyi ulkopuolisten toimijoiden puoleen, jotka kykenisivät hoitamaan hänen perheensä perintöä.
Perheen kiinnostus taiteeseen johti 300 teoksen taidekokoelmaan
Anne-Marie Cronström oli perinyt vanhemmiltaan Alfred ja Elin Neliniltä kiinnostuksen taiteeseen. Nelin-Cronströmin taidekokoelmaan kuuluu lähes 300 teosta, joista yli puolet on Anne-Marien vanhempien seitsemän vuosikymmenen aikana hankkimia. Anne-Marie kasvatti kokoelmaa kolmen vuosikymmenen ajan ja loput teoksista tulivat hänen miehensä Nils-Gustavin kautta. Nils-Gustav lahjoitti taidekokoelman Pohjanmaan museolle vuonna 1997.