Kaksi ainutlaatuista taideprojektia etenevät Astran taidehaussa
Åbo Akademin säätiö kutsui tänä syksynä viisi merkittävää performanssitaiteilijaa osallistumaan taidehakuun, jonka teemana on “kohtaamisia ajassa”. Teoshaku on osa uuden kampusrakennuksen, Astran, taidekonseptia. Teemassa tutkitaan jaettuja kokemuksia, hetkellisiä ilmiöitä ja visioita tulevaisuudesta. Nyt teoshaku siirtyy toiseen vaiheeseensa, jossa Tytti Arolan ja Nastja Säde Rönkön ehdotukset ovat valittu jatkokehittelyyn.
Ensimmäisessä vaiheessa hakuun kutsuttiin kansallisia ja kansainvälisiä taiteilijoita ja taiteilijaryhmiä luomaan ehdotuksia, jotka heijastelisivat teemaa ja yhdistäisivät rakennuksen historian ja tulevaisuuden kontekstin. Nastja Säde Rönkön ja Tytti Arolan ehdotukset tekivät suuren vaikutuksen työryhmään.
”Rönkön ja Arolan ehdotukset ovat sekä taiteellisesti että sisällöllisesti korkeatasoisia. Heidän suunnitelmansa ovat hyvin harkittuja, inspiroivia ja tiukasti kiinni paikan historiassa ja tulevassa käytössä”, kertoo Åbo Akademin säätiön intendentti Ulrika Grägg.
“here with you” – Nastja Säde Rönkkö
Nastja Säde Rönkön teos on pitkäkestoinen performanssi-installaatio, joka tapahtuu Astrassa ja sen ympäristössä. Teoksen ensi-ilta on rakennuksen avajaisissa. Performanssin aikana osallistujat voivat pyytää taiteilijalta teon, eleen tai kohtaamisen, joka tuntuu heille merkitykselliseltä siinä hetkessä. Ainoa sääntö on, että Rönkkö ei saa poistua Astrasta tai sen välittömästä ympäristöstä. Performanssi on avoin sekä Astran käyttäjille että laajemmalle yleisölle.
”Olen kiitollinen, että teokseni meni eteenpäin, sillä tämä on minulle henkilökohtaisesti tärkeä tapa tutkia läsnäoloa ja inhimillistä yhteyttä. Julkinen performanssitaideteos on hyvin harvinainen mahdollisuus. On ainutlaatuista luoda jotain näin kestävää ja intiimiä Astran yhteisön keskelle”, kertoo Rönkkö.
Rönkkö työskentelee pääasiassa videon, performanssin ja tekstin parissa. Hänen projektinsa tutkivat digitaalisen aikakauden, vallan, inhimillisyyden ja planeettamme tulevaisuuden välistä suhdetta. Häntä kiehtoo erityisesti se, kuinka käsitteet kuten rakkaus, hitaus ja hellyys voivat olla hiljaisia mutta radikaaleja tapoja olla ja toimia maailmassa.
Rönkkö on ollut mukana kansainvälisissä näyttelyissä ja performansseissa, kuten Somerset Housessa Lontoossa, Sydney Opera Housessa, Royal Academy of Artsissa Lontoossa, Museum of Moving Imagessa New Yorkissa, Kiasma-museossa Helsingissä ja BMoCA:ssa (Boulder Museum of Contemporary Art) Coloradossa, Yhdysvalloissa.
Åbo Clay Orchestra (ÅCO) – Tytti Arola
Åbo Clay Orchestra on ainutlaatuinen orkesteri, jonka sointi heijastaa paikallisia materiaaleja ja ihmisten elämää eri aikakerroksissa. Orkesteri muodostuu Astran yhteisön, mukaan lukien alumnien ja mahdolliset tulevien rakennuksen käyttäjien, mukanaolosta. Osallistujat rakentavat omia soittimiaan, joiden ääniä muokataan elektronisesti luomaan uusia ja joskus yllättäviäkin äänimaailmoja.
Orkesteria johtaa äänitaiteilija Tytti Arola, joka säveltää projektille laajan teoksen. Teos nauhoitetaan ja esitetään orkesterin debyyttikonsertissa Astrassa, jossa koko rakennus täyttyy värähtelevistä äänistä. Tavoitteena on osallistaa satoja osallistujia luomisprosessiin ja elämykseen.
”On ollut kiinnostavaa kehittää kokemusperustaista teosta Astran yhteisölle. On hauskaa päästä syventämään projektiani teoshaun toisessa vaiheessa. Olen todella innostunut tästä upeasta projektista, jossa toteutetaan julkinen taideteos performanssitaiteen ja lavataiteen muodossa – on ilo olla mukana tässä ainutlaatuisessa kutsuttujen taiteilijoiden taidehaussa!”, kertoo Arola.
Tytti Arola (s. 1990) on äänitaiteilija, säveltäjä ja taiteilija, joka on kotoisin Turusta. Häntä kiinnostavat arjen tuominen konserttisaleihin, moniaististen sävellysten luominen ja tilallisen äänen käyttö. Arola käyttää teoksissaan usein elektroniikkaa ja on viime aikoina syventynyt muun muassa soitinten rakentamiseen ja interaktiivisten teosten luomiseen.
Arolan teoksia on esitetty niin Suomessa kuin kansainvälisesti, muun muassa Helsingin juhlaviikoilla, Tampere Biennalessa, Nordic Music Days -festivaaleilla (Lontoossa ja Glasgow’ssa), Ung Nordisk Musikissa, Reykjavík Arts Festivalilla ja New Performance Turussa.
Taideprojektin seuraavat vaiheet
Åbo Akademin säätiön, Åbo Akademin, Åbo Akademin ylioppilaskunnan, arkkitehtitoimisto Sarc+Siggen ja Turun museokeskuksen edustajista muodostuva työryhmä valitsee helmikuussa 2025 toteutettavan performanssitaideinstallaation.
Taidehaku on osa kolmivaiheista taidekonseptia Polttava aika, joka on kehitetty Public Art Agency Finlandin ja Åbo Akademin säätiön yhteistyössä rikastuttamaan Astran julkista taidetta.