LehdistötiedotteetxArtikkeli-1

Åbo Akademin säätiöltä 17 miljoonaa euroa koulutukselle, tutkimukselle ja taiteelle vuonna 2020

By 15 maaliskuu, 2021 No Comments

TIEDOTE 15.3.2021

Åbo Akademin säätiölle vuosi 2020 oli maailmanlaajuisesta koronapandemiasta huolimatta monessa suhteessa menestyksekäs. Covid19-kriisin iskiessä säätiö oli aloittanut uuden viisivuotisstrategian luomisen. Kriisi konkretisoi vakaan, pitkäjänteisesti toimivan organisaation ja taloudellisen puskurin tärkeyden.

–        Monet tuensaajistamme ovat riippuvaisia panoksestamme ja heidän täytyy pystyä luottamaan meihin myös haastavina aikoina. Tulevalla strategiakaudella painopiste tulee olemaan vastuullisessa varainhoidossa, joka kasvattaa aktiivisesti varantoa tuleville sukupolville, säätiön toimitusjohtaja Lasse Svens toteaa.

Maailmanmarkkinoiden myrskyistä huolimatta Åbo Akademin säätiön omaisuus kasvoi vuoden 2020 aikana. Sijoitussalkun arvo kasvoi lähes 12 prosentilla. Säätiön jakama tuki perustuu sijoitusten pitkän aikavälin tuottoon. Tuesta suurin osa, eli 14,8 miljoonaa euroa, kohdistui Åbo Akademille. Kulttuuria säätiö tuki yhteensä 2,2 miljoonalla eurolla. Säätiön omien museoiden (Sibelius-museo, Ett hem ja Casa Haartman) toiminnan kustannukset olivat 1,2 miljoonaa euroa ja Åbo Svenska Teaterin tilojen ylläpitokustannukset 0,5 miljoonaa euroa. Hallinnolliset kulut ja kiinteistöjen ylläpitokulut olivat yhteensä 2,3 miljoonaa euroa.

Koronapandemia kuritti kulttuurialaa vuonna 2020 ja vaikutti myös säätiöiden museoiden toimintaan ja kävijälukuihin. Museoiden aukioloaikoja pienennettiin, mutta sekä Sibelius-museo että Ett hem -museo olivat avoinna kävijöille rajoitusten salliessa. Syksyllä järjestetty Sibbe Live! -konserttisarja pystyttiin toteuttamaan kahta konserttia lukuun ottamatta ja konsertit olivat suosittuja.

–        Vuosi oli museoille haastava, mutta myös valonpilkahduksia löytyi. Teimme kovasti töitä sen eteen, että pystyimme tarjoamaan musiikki- ja kulttuurielämyksiä kun niitä eniten tarvittiin, Sibelius-museon intendentti Unna Toropainen toteaa.

Åbo Akademin säätiön vuosikertomus on luettavissa (ruotsiksi) osoitteessa årsberättelse.stiftelsenabo.fi