Fotokonst, balettestetik och dikt förenas i Ballet-utställningen på Sibeliusmuseum - Stiftelsen för Åbo Akademi
Kulturbärande verksamhetVåra museer

Fotokonst, balettestetik och dikt förenas i Ballet-utställningen på Sibeliusmuseum

Ballet är Åbobördiga dansläraren Teija Huuskos och fotografen Jaska Poikonens gemensamma utställning bestående av balettrelaterade fotografier.

Sibeliusmuseum inleder utställningsverksamhetens vårsäsong med danslärare Teija Huuskos och fotograf Jaska Poikonens gemensamma utställning. Utställningen består av stämningsfulla fotografier inspirerade av balettestetiken, ett slags ögonblickens koreografi. Ballet är framför allt två kreativa konstnärers gemensamma verk vars format är fotografiet.

– Det mest inspirerande i processen har varit vårt samarbete. Redan i ett tidigt skede hittade vi med Teija en gemensam förståelse för stilen i fotografierna. Stämningen i bilderna uppstod enkelt genom två personers gemensamma vision. Vårt projekt konkretiserades snabbt från kamerans skärm till en utställning och jag kunde inte vara gladare över att vi får bygga upp utställningen just på Sibeliusmuseum, berättar Jaska Poikonen.   

I centrum står balettens kroppsliga upplevelse och känslorna som den ingjuter. Fotografiernas stämningar föds genom föreningen av det dansbara och fotografiet skapade i intressanta miljöer. Utställningen fullbordas med utdrag ur Raisa Jänttis diktsamling Grand plié.  

Balettens visualitet skapar ramar för många stämningar, uttryck och improvisation. Resultatet är moderna balettfotografier av internationell klass. 

– Det var personligen intressant att genom bilderna följa med hur den egna balettgestaltningen förändrades under projektets gång. De traditionella balettposerna i början förbyttes i mänskliga ögonblick och stämningar inspirerade av utrymmet. Samarbetet med Jaska var inspirerande och även lärorikt. Han fick mig att mera fästa min uppmärksamhet på helheten än på detaljerna. Jag ser med iver och lite spänning framemot öppnandet av utställningen, säger Teija Huusko.  

Ballet är dansläraren Teija Huuskos och fotografen Jaska Poikonens första gemensamma utställning. I Finland är det ovanligt med en utställning som fokuserar enbart på fotografier av balett.  

Ballet  i Sibeliusmuseum 2.2-2.4.2023 ons–sön kl. 11–16.

För mer information: 
Fotograf Jaska Poikonen, jaska.poikonen@gmail.com, 045 676 3268 
Museichef Teemu Kirjonenteemu.kirjonen@stiftelsenabo.fi, 050 518 4597