Ajankohtainen artikkeliSijoitustoiminta

Vastuullinen on kannattavaa

By 5 joulukuun, 2019 No Comments

Vastuulliseksi luokitellut sijoitukset myös tuottavat hyvin. Ympäristön, sosiaalisen vastuullisuuden ja hyvän hallintotavan huomioiminen on taloudellisesti kannattavaa. Nämä kolme osa-aluetta muodostavat kansainväliset kriteerit, joilla arvioidaan sijoitusten vastuullisuutta. Luokittelu tunnetaan kirjainyhdistelmänä ESG, joka tulee sanoista Environment, Social ja Governance.

Puolet Åbo Akademin säätiön sijoitussalkusta muodostuu kiinteistöistä ja toinen puoli osakesijoituksista ja korkoinstrumenteista. Kiinteistöpuolella valitaan vihreää sähköä, investoidaan kestäviin energiaratkaisuihin kuten maalämpöön ja parannetaan energiatehokkuutta. Miten muun sijoitustoiminnan vastuullisuudesta huolehditaan?

Annetaan sijoitusjohtaja Christian Backholmin kertoa:

–Jokaisessa sijoituspäätöksessä arvioidaan taloudellisten tekijöiden lisäksi myös sellaisia asioita kuin ympäristöasiat, sosiaalinen vastuullisuus ja hyvä hallintotapa. Nämä ESG-kriteerit ovat oleellinen osa säätiön sijoitustoimintaa. Haluamme olla omistajia yhtiöissä, jotka pyrkivät kestävään ja kannattavaan kasvuun.

Kuva: Jaska Poikonen

Säätiön osakesijoituksista 70 %:lla on virallinen ESG-luokitus. Näistä melkein kaikki ovat ylimmässä luokassa, mikä tekee yrityksistä kestävän liiketoiminnan markkinajohtajia.

Pohjoismaiset yritykset ovat yleisesti edelläkävijöitä vastuullisuudessa.

–Vastuullisuusasioiden merkitys on kasvanut ja pohjoismaisten yritysten osaaminen tässä tulee hyödyttämään niitä vielä enemmän tulevaisuudessa, sanoo Backholm. –Vastuullisuus on oikeasti megatrendi.

Åbo Akademin säätiöllä on vain suomalaisia ja ruotsalaisia yrityksiä salkussaan. Yhtenä suurimmista on UPM, joka juuri arvioitiin maailman 23. vastuullisimmaksi yritykseksi 7 500 suuryrityksen joukosta.

Säätiön omaisuutta hoidetaan tulevia sukupolvia varten. Näin ollen myös säätiön sijoitustoiminta on pitkäjänteistä ja vastuullista. Säätiö ei spekuloi eikä hae pikavoittoja osakemarkkinoilta.

Niinpä on hyvä, että pitkäjänteiset ja vastuulliset sijoitukset ovat myös kannattavia. Nordean analyysi vuosilta 2012–2015 osoittaa, että tuottojen ero vastuullisuusmittareilla hyvin ja heikosti suoriutuneiden yritysten välillä oli 40 %. Vastuullisimpien yritysten osaketuotto oli siis 40 % parempi kuin skaalan alemmille portaille sijoittuneiden yritysten.

Säätiö on merkittävä omistaja monissa yhtiöissä ja voi vaikuttaa myös omistajaohjauksen kautta.

–Me tiedämme, mitä omistamme ja voimme oikeasti vaikuttaa yrityksen toimintaan, ensisijaisesti tapaamalla johtoa ja ottamalla esiin vastuullisuuskysymyksiä taloudellisten kysymysten ohella. Jos ESG-asioihin liittyviä ongelmia ilmenee, reagoimme tarvittaessa nopeastikin, kertoo Backholm.

Ainoa, mitä Backholm suomalaisilta yrityksiltä toivoisi, on parempi viestintä. Yhtiö voi olla erittäin kannattava ja sen johto taitava, mutta näistä ei välttämättä osata viestiä ulospäin. Paremmalla viestinnällä olisi iso merkitys etenkin kansainvälisille sijoittajille, jotka kuitenkin melko pitkälle määrittelevät, miten osakekurssi kehittyy.

–Ruotsalaiset ovat tässä parempia, hän toteaa.

Yli kahden vuosikymmenen kokemuksella Backholm tietää, miten yritys arvioidaan investointina. Hän tutustuu faktoihin kuten yrityksen historiaan, lukee analyyseja, tapaa yrityksen johtoa, sparrailee analyytikkojen kanssa ja seuraa talousuutisia. Hän arvioi yrityksen toimintaa ja läpinäkyvyyttä ja sitä, tapahtuuko luvattu myös käytännössä.

Backholm käyttää paljon aikaa tiedon työstämiseen ja on kriittinen melkein kyynisyyteen saakka. Hän ei myöskään pelkää tarttua asioihin, jos sijoitussalkun yrityksillä on näissä kysymyksissä parantamisen varaa. Tulevaisuus on täällä hyvässä tallessa.

Faktaruutu

ESG

E = Environment
Ympäristöasiat, uusiutuvien energialähteiden hyödyntäminen, jätehuolto ym.

S = Social
Esimerkiksi lapsi- tai orjatyövoiman käyttö, työntekijöiden kohtelu, toiminta osana paikallista yhteiskuntaa.

G = Governance
Lahjonta, korruptio, johdon palkat, hallituksen koostumus ja monimuotoisuus, poliittinen painostaminen ym.

(Lähde: Åbo Akademin säätiön ESG-strategia)

Teksti: Emma Vironmäki
Kuvat: Jaska Poikonen