Kulttuuria tukeva toiminta - Stiftelsen för Åbo Akademi

Kulttuuria tukeva toiminta

Tuemme ja vaalimme erityisesti suomenruotsalaista kulttuuriperintöä eri tavoin. Ylläpidämme Ett Hem -museota, taiteilijakoti Casa Haartmania sekä Sibelius-museota. Lisäksi tuemme Åbo Svenska Teateria antamalla teatterin käyttöön vastikkeetta Suomen vanhimman teatteritalon, mikä vastaa vuositasolla noin 300 000 euron tukea.

Life on a Leaf

Yhdistyksen tarkoituksena on harjoittaa ja edistää taiteen, arkkitehtuurin, akateemisen tutkimuksen ja talouden välistä yhteistyötä, tavoitteenaan mielikuvitusta ja luovuutta suosiva kaupunkiympäristö.
Toiminnan keskuksen muodostaa Turussa sijaitseva Life on a Leaf –rakennus (Lehtitalo). Arkkitehtuurin ja kuvataiteen suhdetta polemisoiva rakennus on taiteilija Jan-Erik Anderssonin tohtorintyö Kuvataideakatemiassa. Talo on suunniteltu yhdessä arkkitehti Erkki Pitkärannan kanssa. Yhdistys huolehtii Lehtitalon kunnossapidosta ja ainutlaatuisen kohteen säilymisestä yhdessä rakennuksen omistavan Life on a Leaf Oy Ab:n kanssa, jossa yhdistyksellä on osake-enemmistö. Toiminta on voittoa tavoittelematonta.

Varat talon ostamiseksi saatiin kerättyä kesällä 2018, jolloin perustettiin Life on a Leaf Oy Ab, jonka omistukseen rakennus ostettiin. Rahoitukseen osallistuivat Koneen säätiö, Konstsamfundet, Svenska kulturfondenin investointisäätiö, Åbo Akademin säätiö, Anders Wiklöf, Turun kaupunki sekä Rauno ja Anne Puolimatkan säätiö.

Säätiö omistaa 10 % Life on a Leaf Oy Ab yhtiöstä. Säätiöllä on yksi paikka sekä yhdistyksen että yhtiön hallituksessa.

Lehtitalo. Kuva: Vesa Aaltonen
Lehtitalo. Kuva: Matti Kallio.

Museolaiva Sigyn

Museolaiva Sigyn kuului vuosina 1939-1994 Åbo Akademin merihistorialliselle museolle, ja sitä kautta Åbo Akademin säätiölle. Nykyisin museolaivan omistaa Turun kaupungin ja Åbo Akademin säätiön perustama yhtiö Stiftelsen för museifartyget Sigyn. 130-vuotias museolaiva on läpikäynyt peruskunnostuksen. Lue lisää tästä: kulttuuria tukeva toimintamme.