ÅA-tukixArtikkeli-4

Juhlavuoden lahja tekee Åbo Akademista entistä vahvemman

By 27 joulukuun, 2018 No Comments

Vuonna 2018 Åbo Akademi täytti 100 vuotta ja sai Åbo Akademin säätiöltä lahjaksi yhteensä viisitoista miljoonaa euroa huippututkimukseen vuosiksi 2019–2028. ÅA:n rehtori Mikko Hupa sanoo, että kansainvälisesti erittäin korkealuokkainen huippututkimus on Åbo Akademin kaltaiselle pienelle yliopistolle erittäin tärkeää.

– Ilman huippututkimusta olemme vain koulutusyksikkö, eikä se riitä, rehtori Mikko Hupa toteaa.

Åbo Akademin toiminnassa on kaksi ulottuvuutta. Toinen on antaa laajaa opetusta ruotsiksi ja toinen olla vahvimmilla tutkimusalueilla kansainvälisesti varteenotettava yliopisto.

– Åbo Akademin säätiön myöntämän uuden huippututkimusrahoituksen ansiosta voimme auttaa parhaita tutkimusryhmiämme saavuttamaan kansainvälisen huipputason ja toimimaan siellä. Valitut ryhmät saavat suunnitella toimintaansa pidemmällä aikavälillä ja palkata esimerkiksi useampia väitöskirjaoppilaita ja post doc -tutkijoita. Ryhmät voivat rekrytoida aivan toisella tavalla kuin hankkeissa, joissa rahoitus on lyhytaikaisempaa, sanoo rehtori Mikko Hupa.

Kiinnostus uutta huippututkimusrahoitusta kohtaan on ollut suurta. Kaksivaiheisen hakuprosessin ensimmäisessä vaiheessa, jossa tehtiin myös ulkopuolinen arviointi, rahoituksesta kilpaili 24 Åbo Akademin tutkimusryhmää.

Vakautta myrskyn keskellä

Hupan mukaan parin sadan tuhannen euron vuotuisella summalla on ryhmälle valtava merkitys.

– Rahoitus tuo perustavanlaatuista vakautta muutoin niin hektiseen ja turbulenttiin tutkimus- ja rahoitusympäristöön, jossa suuri osa tutkijoiden ajasta menee ulkopuolisen rahoituksen hakemiseen.

Yksi uuden huippututkimusrahoituksen eduista on myös se, että rahoitusta voi käyttää tutkijoiden omien toiveiden ja tutkimussuunnitelmien mukaisesti, kun taas esimerkiksi EU-rahoitus on usein myönnetty tarkasti määriteltyyn tarkoitukseen ja täysin sidoksissa siihen.

Tukea myös opetustoiminnalle

Åbo Akademin säätiö tukee Åbo Akademin toimintaa myös arjessa, ja noin 15 % Åbo Akademin budjetista tulee säätiöltä. Nämä rahat käytetään laajempaan koulutukseen ja esimerkiksi pienempien kulttuurin oppiaineiden ylläpitämiseen, jotka eivät pelkästään valtion rahoitusmallin mukaisin varoin pystyisi toimimaan. Åbo Akademi saa myös käyttää useita säätiön omistamia kiinteistöjä vastikkeetta.

– Erona on se, että juhlaraha käytetään huippututkimukseen. Sinä päivänä kun Åbo Akademi ei enää pärjää tutkimuksessa kansainvälisellä huipputasolla, olemme pelkkä opetusyksikkö, eikä se riitä maailmassa, jossa pienenkin yliopiston on kilpailtava kansainvälisesti ollakseen kiinnostava sekä rahoittajien että opiskelijoiden silmissä.

Yliopistoympäristöt vastustavat kuplien syntymistä

Hupa on vakuuttunut siitä, että yliopisto-opintoja ja -ympäristöjä – ”joissa viisaat ihmiset kohtaavat” – tarvitaan nykymaailmassa, joka muuttuu nopeammin kuin koskaan aiemmin. Yliopistot vastustavat kehitystä, jossa ihmiset sulkeutuvat yhä kapea-alaisempiin, yhtä ajattelutapaa noudattaviin kupliin.

– Emme ehkä kouluta enää ihmisiä tietyille kapeille tehtäväalueille, mutta kriittistä ajattelua, sivistystä ja kykyä analysoida tarvitaan myös tulevaisuudessa. On todellinen urotyö, että osa Åbo

Akademin yksiköistä on pystynyt saavuttamaan kansallisen huppututkimusyksikön statuksen. Uusi huippututkimusrahoitus auttaa meitä selviytymään kovassa kilpailussa sekä kansallisesti että kansainvälisesti.