Casa Haartman

Casa Haartman on taiteilijakoti, jonka turkulainen arkkitehti Erik Bryggman (1891–1955) piirsi Axel ja Hedvig Haartmanille. Axel Haartman (1877–1969) oli koulutuksen saanut taiteilija, taidekriitikko, kuvittaja, mainospiirtäjä, lehtimies ja taidekauppias. Hän oli monipuolinen kulttuurivaikuttaja ja toimi Turun taidemuseon intendenttinä.

Vuonna 1926 valmistunut Casa Haartman edustaa Italian inspiroimaa 20-luvun klassisismia, jossa on vaikutteita myös ruotsalaisesta arkkitehtuurista. Ulkoisesti rakennus on arkkitehdin luomus, mutta sisätilat ja koristemaalaukset ovat Haartmanin kädenjälkeä.

Casa Haartman oli pariskunnan kotina 40 vuoden ajan, ja se on säilytetty alkuperäisasussaan. Sisustukseen, taideteoksiin ja esineistöön voi tutustua opastetuilla kierroksilla. Axel Haartmanin omien teosten lisäksi edustettuina ovat tunnetut taiteilijat, kuten Fanny Churberg, Victor Westerholm ja Wäinö Aaltonen. Kesäkaudella myös talon puutarha kukkivine hedelmäpuineen, sipulikasveineen ja perennoineen on nähtävyys.

Haartmanit pitivät kotiaan Axelin tärkeimpänä taideteoksena, ja he toivoivat sen säilyttämistä alkuperäisessä asussaan. Hedvigs Minne -yhdistys hoiti tätä tehtävää vuosina 1970–2017. Vuonna 2017 Casa Haartman lahjoitettiin Åbo Akademin säätiölle.

Lue lisää Casa Haartman