FastigheterxArtikel-1

Bergvärme är en satsning på framtiden

By 18 december, 2019 No Comments
Mika Soinio

Som en del av en mer kostnadseffektiv fastighetsstrategi satsar Stiftelsen för Åbo Akademi stort på nya energilösningar i sina fastigheter.

Hösten 2018 pågår arbetet med att byta ut fjärrvärmesystemen i flera av ÅA-campusområdets fastigheter i Åbo till bergvärme. Arbetet i Domus är redan klart, och nu behandlas tillståndsansökan för Sibeliusmuseum, Å-huset, Tryckerihuset, Domvillan och Humanisticum. Mika Soinio är fastighetschef för stiftelsens kommersiella fastigheter och han säger att det handlar om såväl ekonomi som miljötänk.

– Mängden teknik och elektronik som behövs i fastigheterna ökar hela tiden, vilket gör att energikostnaderna ökar. Därför försöker vi spara genom effektivare energilösningar, samtidigt som vi vill gå mot mera hållbara energialternativ.

En stor satsning
Att byta ut värmesystemen i fastigheter är en avsevärd satsning, men man räknar ändå med att den kommer att betala tillbaka sig relativt snabbt.

– Att installera bergvärme är ett ganska stort tilltag, med hundratals meter djupa hål som måste borras ner i berggrunden, men samtidigt får vi luftkonditioneringen uppdaterad. Vi räknar med att det kommer att betala sig tillbaka inom ungefär tio år, vilket i längden blir mycket kostnadseffektivt, säger Soinio.

Man kan också göra stora, om än något kortsiktigare, inbesparingar med mindre åtgärder.

– En så liten sak som att byta ut alla lampor i Sibeliusmuseum från glödlampor till LED-lampor, eller att uppdatera och justera automatiken i ASA-huset sparar upp till 35 procent av energiförbrukningen, säger Soinio.

Lönar sig ibland att vänta
Det finns planer på att åtgärda energiförbrukningen i de flesta av stiftelsens fastigheter. Till exempel Observatoriet värms fortfarande upp med el, men enligt Soinio lönar det sig att arbeta fram de bästa lösningarna i lugn och ro.

– Allt utvecklas hela tiden, och ibland kan det löna sig att ta det lugnt och vänta och se vilka lösningar framtiden för med sig, istället för att göra om allt på en gång. Bergvärmen i Domus och snart Å-kvarteret var redan en stor förbättring, och vi fortsätter att ta fram lösningar som är lönsamma både ekonomiskt och bra för miljön.